Спермален анализ и видове спермограма

При голям процент от семействата с репродуктивни проблеми, стерилитетът се дължи на мъжа. При случай със затруднено забременяване, се препоръчват различни изследвания както на мъжа, така и на жената. Най-често предписваното изследване на мъжкия фертилитет е спермограмата.

Какво е спермограма?

Спермограма или още спермален анализ е изследване, което дава изчерпателна информация за семенната течност – нейното състояние, количество и качество. Показателите, които биват изследвани са обема, цвета, мириса, вискозитета, pH, подвижността, морфологията и концентрацията на сперматозоиди в еякулата.

Спермограмата се извършва от специално обучен ембриолог и в лаборатории и медицински центрове, които разполагат с подходящата апаратура. Целта на спермалния анализ е да оцени мъжкия фертилитет.

Подготовка и изследване

Подлагането на спермограма изисква специална подготовка. Така се получават най-точни и надеждни резултати. Основната и най-важна част от т.нар. подготовка за изследването е половото въздържание. Пациентът не трябва да има полови контакти, включително да мастурбира, около 2 – 7 дни преди процедурата. Това има пряко отношение към резултатите и сперматозоидите.

Пробата за изследването може да се даде на място, както и в домашни условия. Лабораторията ще подсигури стерилен съд, в който трябва да се събере семенната течност. Важно е да отбележим, че ако течността е придобита вкъщи, то тя трябва да се съхрани при правилните условия и да се занесе в лабораторията след не повече от 30 минути.

Пациентът не трябва да е приемал алкохолни напитки и лекарства непосредствено преди изследването.

Спермалният анализ отнема около 60 мин, през които специалистът изследва пробата. Изследването става чрез специален компютърен апарат. При необходимост, след определен период от време може да бъде насрочена и повторна спермограма.

Основен спермален анализ

Обикновено основният спермален анализ предоставя достатъчно информация, за да се постави диагноза. При него, както и при всички видове анализ, се използва автоматизирана диагностична система, която изследва пробата. Анализираните показатели са обем, pH, вискозитет, втечняване и външен вид. Главният фокус при основната спермограма е поставен върху концентрацията и подвижността на сперматозоидите, т.е. върху броя и начина, по който се движат.

Разширен спермален анализ

Понякога специалистите препоръчват и извършването на повторни или по-разширени изследвания.

Разширеният спермален анализ е по-обстойно изследване на семенната течност. При този вид спермограма също се анализират показатели като обем, цвят, pH, вискозитет, втечняване и външен вид на спермата. Но при разширения анализ се набляга на изследването на 4 други много важни показателя:

  • Концентрация – броят на сперматозоидите на 1 мл и в целия еякулат;
  • Подвижност на сперматозоидите – специалистите разграничават различни типове движение;
  • Морфология на сперматозоидите – прави се оценка на формата и структурата;
  • Виталност – специалистите определят процента на живите сперматозоиди;

Спермограма и тест на Крюгер

При нужда, спермограмата може да се комбинира с тест на Крюгер. При този вид изследване на семенната течност се обръща основно внимание върху морфологията на сперматозоидите. Формата и структурата им се проверява и отчита според стриктните критерии на Крюгер.

Сперматозоидите се разделят на групи според това дали имат дефекти (патологични сперматозоиди), или нямат дефект (нормални сперматозоиди). Има различни видове дефекти. Определя се и броя на сперматозоидите с множество дефекти.

  • Сперматозоиди с дефекти на главата;
  • Сперматозоиди с дефекти на шийката;
  • Сперматозоиди с дефекти на опашката;
  • Сперматозоиди с дефекти цитоплазма;

Спермален анализ и ДНК фрагментация

Сперматозоидите носят генетична информация, а това има отношение за оплодителната им способност. Затова при наличието на репродуктивни проблеми, специалистите препоръчват освен спермограма да се извърши и ДНК фрагментация. При този анализ се наблюдава структурната и генетична цялост на сперматозоидите.

Спермограма и HBA тест за определяне на функционалната зрялост на сперматозоидите

При това изследване се прави тест за зрелостта на сперматозоидите като се следи по тяхната възможност да се закрепят за хиалуронана. Това е от значение, тъй като по време на естествено забременяване хиалуронана действа като естествен подбор на здравите и узрели сперматозоиди.

Спермограмата се заплаща от пациента. В различните лаборатории и медицински центровe това изследване е с различна цена. Tя зависи и от вида спермограма. Спермалният анализ се препоръчва както при двойки с репродуктивни проблеми, така когато има продължителни опити за зачеване, но те са без резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.