Какво е фетална морфология на плода?

фетална морфология на плода

Фетална морфология е част от изследванията, които винаги се насрочват на всяка бъдеща майка, за да се проследи цялостното развитие на плода през различните гестационни седмици на бременността.

Какво е фетална морфология на плода?

Фетална морфология е високоспециализирано ехографско изследване, което има задачата да даде информация за структурното развитие на плода. За тази цел се извършва обстоен преглед на всички основни органи и системи на бебчето.

Изследването оценява феталното състояние и може да установи различни аномалии и дефекти. Освен това, служи за проследяване на състоянието на плацентата и матката на бъдещата майка.

Кога се прави фетална морфология?

Фетална морфология може да се направи през всеки един триместър от бременността.

През първият триместър, изследването се комбинира с биохимичен скрининг и се провежда между 11 – 14 г.с. При този преглед се гледа основно дължината на плода и маркерите за хромозомни аномалии.

Най-обстойната фетална морфология се прави през втория триместър, оптимално между 18 – 23 г.с. Това изследване дава най-много информация за структурното състояние на бебето и за развитието на бременността.

Последната т.нар. късна морфология се състои след 28 гестационна седмица. Този преглед е съсредоточен върху откриването или изключването на аномалии, появяващи се на по-късен етап от бременността.

Как протича изследването фетална морфология?

Извършването на фетална морфология е задължително през всеки триместър. Ехографското изследването не е инвазивно, не застрашава живота на плода или майката. Вариантите да провеждане на прегледа са два – наблюдава се бебето през корема на майката (трансабдоминално) или през влагалището (трансвагинално).

Това, което трябва да знаете, за да се подготвите за фетална морфология е, че тя се прави от опитен специалист ехографист в сферата, който разполага с добра ултразвукова техника, която позволява детайлно оглеждане на развиващото се бебе. За прегледа е нужно майката да отдели около 40 минути. Изследването се извършвана при празен пикочен мехур.

Какво показва фетална морфология?

Както вече споменахме по-горе, фетална морфология представлява обстоен преглед на плода, по време на който се преглеждат всички основни системи и органи и се следи за различни структури аномалии.

Най-важното изследване се извършва между 18 – 23 г.с., т.е. във втория триместър. Това се дължи на факта, че през това време настъпват най-много промени в развитието на бебчето. По време на прегледа, ехографистът оглежда лицето и главичката на плода, шията, гръбначния стълб и гръдния кош, коремната стена, храносмилателния тракт, отделителната система, сърцето и кръвоносните съдове, както и външните полови органи.

Освен сведения за състоянието на плода, феталната морфология дава информация за състоянието на матката, плацентата и околоплодните води. Прегледът осведомява и за опасността от предтерминно раждане или настъпване на спонтанен аборт.

По време на фетална морфология, модерната апаратура дава възможност на родителите да „видят“ своето бебче в 3D. Също така те могат да разберат пола на детето.

Много важно е да се отбележи, че изследването не диагностицира генетични аномалии като Синдром на Даун, Едуардс и Патау. Те се откриват чрез биохимичен скрининг.

Фетална морфология е изследване в периода на бременността, което не бива да се пропуска, тъй като то дава сведения за едни от най-сериозните физиологични дефекти , които биха имали отражение в бъдещия живот на бебето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.