Какво да знаем за колпоскопията?

Какво е колпоскопия?

Колпоскопия е метод за преглед на маточната шийка чрез специално уголемяващо устройство наречено колпоскоп. То излъчва светлина в вагината и шийката на матката. Устройството значително помага за един по-добър медицински поглед. Този преглед позволява на вашия гинеколог да диагностицира проблеми, които не се виждат с обикновено око.

Защо се налага колпоскопия?

Обикновено колпоскопия се прави когато резултатите от скрининг на маточната шийка покажат анормални промени в клетките на шийката на матката. Процедурата може също да се използва за диагностициране на други проблеми като:

  • генитални брадавици на шийката на матката
  • възпаление на шийката – цервизит
  • полипи на матката
  • болка
  • кървене

Понякога подлагането на колпоскопия може да се наложи повече от веднъж. Процедурата се използва също за проверка на резултатите от лечение.

преглед

Как протича процедурата?

Колпоскопията се извършва в кабинета на вашия гинеколог.

Процедурата се прилага най-добре когато жената не е в месечния си цикъл. Това позволява на лекаря по-добре да огледа шийката на матката. Поне 24 часа преди прегледа не трябва да:

  • измивате вагината
  • използвате тампони
  • използвате вагинални лекарства
  • правите секс

Както е при преглед на таза, ще трябва да легнете по гръб с краката качени да приставките за опора. Устройство, наречени спекулум ще се използва за да се задържат стените на вагината отворени за да може да се види вътрешността и маточната шийка. След това колпоскоп се поставя точно на отвора на вагината.

С помощта на памук, лекаря може да намаже вагината и шийката с течност. Тя помага за забелязването на анормални зони по маточната шийка. Може да усетите леко прищипване след намазването.

Кога се налага биопсия след колпоскопията?

По време на колпоскопията, вашия гинеколог може да забележи анормални зони. Това може да наложи биопсия на тези зони. Чрез специален уред се изрязва малка част от матката за да може да се изследва.

Кога ще се възстановя?

Ако се подложите на колпоскопия без биопсия, трябва да се чувствате добре почти веднага. Може да правите всички неща които обикновено правите. Може да изпитвате леко парене за няколко дни.

Ако се е наложило да се направи биопсия, може да имате болка или дискомфорт за един или два дни. Стандартните болкоуспокояващи може да ви помогнат. Възможно е да имате леко вагинално кървене или отделяне на тъмна течност за няколко дни. Може да се наложи да използвате превръзка за тези дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.