Прочети ми приказка или как да научим/мотивираме децата да четат?

Четене деца

Днес децата живеят в модерен технологичен свят, но как да запазим очарованието на приказките, когато времето се променя?

Има повече от два века след  първия превод на английски език на оригиналното издание на приказките на братята Грим, но все още малките деца по цял свят се радват на техните приказки.

В една приказка героите имат малък вътрешен живот; мотивите им са ясни и очевидни. В този смисъл те са отлични за малкото дете, когато се създава при него двуполюсния модел – добро и зло.

Всъщност родителите са тези, които могат да възпитават от най-ранна детска възраст децата си с приказки. Те могат да им прочетат за  принцеси, принцове, феи…

Тоест от първата приказка, която е много пленителна, детето постепенно иска да се потопи във вълшебството на втората, на третата. А приказките са толкова много, че малкото дете е като Алиса в страната на приказките.

Тук, със сигурност, трябва да се борави много умело и ненатрапчиво. Една чудесно оформена на външен вид книга с прекрасни илюстрации наистина провокира детското любопитство, а и има още нещо, веднъж прочетена приказката може да оживее и на филм.

Но не бива да се почва просто с филмите по приказките, защото там липсва онова тайнство на писаното слово, на изненадващите обрати, които започват така: „Имало едно време, през девет гори и девет планини, едно страхотно кралство…“ И малкото дете, което не е обременено от рутината на живота, влиза в този свят.

Всъщност повечето герои от приказките не изпълняват шекспирови монолози; тези герои не преживяват на глас. По-скоро те разкриват мислите си в действие. А това е идеално за детето, което иска лесно и бързо да разбере какво става с любимата принцеса или малката Червена шапчица!

И ако малчуганът в началото започва да харесва приказките без да знае да чете, защото просто слуша гласа на мама или баба, то след 1-ви клас може да започне само да навлиза в приказния свят.

И това става по 2 лесни начина:

1.Родителите купуват книги с приказки, този подарък наистина е важен, той не е Барби или конструктор Lego, но може да накара всяко дете да бъде приказен герой.

2.Задължително малките деца е нужно да съпреживяват историите на героите в приказките и да ги разказват на своите родители като търсят поуки от тях. Така те се стимулират да четат нови приказни истории и да ги споделят.

Всъщност, приказките са полезни и за възрастните, защото когато хората стават големи, животът им става по-сив и по-скучен.

Не е ли време да прочетем една приказка: „Имало едно време….“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *