Четири причини, поради които понякога трябва да сте егоисти

да бъдем егоисти

За много хора думата „егоист” звучи обидно и провокира негативни асоциации. И това е нормално: цял живот ни повтарят как трябва да се раздаваме за другите и да не поставяме себе си на първо място. Но дори когато имаме семейство, от време на време е хубаво да бъдем егоисти.

Така че нека видим заедно 4 причини, поради които е хубаво понякога да бъдем егоисти:

  1. Можем да получим от другите само това, което първо дадем на себе си

Първо трябва да спасим себе си. Да си помогнем, да се излекуваме, ако щете. Няма как да дадем любов на другите, ако не я чувстваме към самите себе си. И в този ред на мисли, ако се обичаме, ще поставяме себе си на първо място. Грижата за нас самите ще ни даде сили да се грижим и за хората, които обичаме.

И обратното – когато не се грижим за себе си и се раздаваме за околните, в един момент ще се намразим. А точно това никога не бива да се случва!

  1. Понякога трябва да останем сами

Нуждата от усамотение е напълно нормална, така че не се срамувайте от желанието си да останете сами. Това са моментите, в които се зареждаме, намираме отговорите, осъзнаваме какво точно искаме.

  1. След големи промени в живота трябва да бъдем малко егоисти

Когато загубим работата си, любим човек или преживеем нещо травмиращо, е време да си дадем цялата любов, на която сме способни. Време е да се поглезим, да направим нещо хубаво за себе си. Имаме нужда от това, за да оцелеем и за да запазим здрава психиката си.

  1. Когато не ни оценяват, се налага да помислим за себе си

Ако сме във връзка, в която не се чувстваме реципрочни, е време да поставим някакви ограничения. Налага се да си поставим лимит на жестовете и грижите за другия. В противен случай ще продължат да злоупотребяват с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.