На какви бизнес уроци може да ни научи играта на покер?

бизнес уроци
Да ръководиш успешен бизнес, независимо от размерите му и сферата на дейност, е изключително трудоемко занимание, което изисква много качества и умения. За един предприемач е необходимо не просто да има добра идея, която да развие, но и да може да я менажира правилно. Все пак, никой не се е родил научен, така че един от най-правилните подходи при всяко начинание е именно да умееш да черпиш опит и да се самоусъвършенстваш.

Развитието на технологичната сфера и на практика липсата на пазарни граници благодарение на интернет увеличиха многократно възможностите за развитие на бизнес, поради което са и все по-нашумели т.нар. стартъп компании. В повечето случаи те са ръководени от млади, креативни и отворени към света хора, които са способни да почерпят идеи и вдъхновение от всичко.

Именно поради тази причина ние от www.uchebnika.com решихме да ви запознаем отблизо с някои допирни точки между ръководенето на бизнес и играта на карти. Макар и на пръв поглед да не изглеждат като близки занимания, бизнесът и играта на покер си приличат в много отношения и не е никак учудващо, че доста успешни и влиятелни предприемачи са добри и на масата за карти. Както казва един от най-добрите покер играчи в света – Даниел Негреану, „професионалният покер играч е като собственик на малък бизнес“.

Ключова допирателна в двете начинания разбира се са парите. Както в бизнеса, така и в покера, трябва да сте наясно колко точно можете да заложите и инвестирате и колко можете да си позволите да загубите. Тоест, трябва да умеете да прецените нивото на риск. Трябва да преценявате шансовете си и да разпознавате добрите възможности, което се постига чрез търпеливо и внимателно обмисляне на ходовете и размера на залога.

Именно тук идва следващата прилика между бизнеса и покера – елементът на неизвестност. Макар и да имате необходимите умения и самоувереност, никога не знаете какви карти държи опонентът ви и в прекия, и в преносния смисъл. Затова тук отново ключова роля играе търпението, наблюдателността и най-вече опитът. Както на масата за карти, така и на масата за преговори трябва да умеете да разбирате и „разчитате“ човека срещу себе си, да четете езика на тялото, жестовете и израженията му, а подобни умения се натрупват само с времето. А и с четенето на подходяща по темата литература.

Не забравяйте обаче, че човекът срещу вас може да има същите тези умения и опит, които вие притежавате. Ако не искате да бъдете ясни като отворена книга и да запазите козовете в ръкава си, трябва да сте непредвидими. Познатият термин poker face е общовалиден и далеч не се използва единствено в картите. Пазете за себе си вашите стратегии и не се разкривайте, за да можете да контролирате играта.

Колкото и добре да сте подготвени обаче, винаги трябва да очаквате неочакваното. Дори да държите най-силните карти в ръката си, това не ви гарантира 100-процентова победа. В същото време обаче важи и обратното твърдение – дори по-слаби на пръв поглед карти могат да ви донесат успех. По същия начин в бизнеса големите инвестиции и средства не винаги са гаранция за успех. Тоест във всяка ситуация е добре да имате резервен план или поне да сте готови да понесете загубите. Да умееш да губиш или да знаеш кога да се откажеш са изключително важни умения. Много хора погрешно възприемат тези действия за равнозначи на поражение, но това далеч не е така. Понякога е по-добре да направите крачка назад или да се откажете да действате, за да можете да обмислите наново ходовете си и да се върнете с много по-добър и успешен бизнес план.

обучение

Най-важната стратегия във всяко едно начинание е постоянното развитие и самоусъвършенстване. Дори да се справяте отлично в сферата си на дейност трябва винаги да се стремите да вървите напред и то не само в материален план. За целта трябва да умеете да се учите от грешките и опита си, да се обогатявате и да не спирате да вървите напред, а защо не и да черпите опит и поука дори от странични занимания, като играта на карти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *