Какво е добра работна среда според ИТ специалистите у нас

Знаете, че ИТ специалистите са едни от най-високо заплатените професии, и това не е така само в България, но и в останалите страни. Със своите знания и умения, те допринасят много за развитието на компанията, за оптимизиране на разходите, за повишаване на печалбата и т.н. Специалностите от ИТ сферата са много и различни, и за това не мисля да се спирам да ги изброявам, пък и всеки от Вас в момента се сеща поне за три такива професии.

Искаме обаче да Ви представим резултатите от едно, наскоро проведено проучване, сред специалистите от ИТ сферата у нас. Става дума за това, какво е добра или нормална работна среда, според тях. А ето и резултатите:

На първо място, ИТ специалистите не са доволни от факта, че няма място за спорт. Това заявяват 61 % от участниците в проучването. Изискване за закрит паркинг, имат 48 % от анкетираните ИТ специалисти, а 33 % казват, че са доволни от градините и зеленината в офиса.

Цели 80 % от участниците в проведено проучване, казват че определящи фактори за нормалното протичане на работния процес са климатизацията и вентилацията, естествената светлина и удобния стол.

Голяма част от ИТ специалистите казват, че би било добре, да има възможности за ползване на различни услуги и спорт. Оказва се, че най-леснодостъпни за ИТ специалистите, в момента са химическо чистене, козметични салони и аптеки, а най-търсени и искани са детските градини. Малко повече от половината от запитаните ИТ специалисти казват, че не са доволни от липсата на детски градини около офисите им.

За хората работещи в сферата на ИТ, освен да е добре оборудвано технически, работното място трябва да има и удобства. Зелените площи, езерата и градините дават чувство на спокойствие, за това е важно близо до офиса да има такива. Други удобства, желани от ИТ специалистите са покрития паркинг, спортна или фитнес зала, аптека. Поради тази причина, около офисите на компаниите от сферата на ИТ, трябва да се изградят комплекси, които да удовлетворяват специфичните нужди на хората, работещи в тази сфера.

Офис пространството е важно за 27 % от анкетираните ИТ специалисти. 24 % от тях пък, твърдят че техническата обезпеченост на работното място е най-приоритетна. Цели 87 % казват, че от изключителна важност е наличието на достатъчно техника, за 71 % е важен улесненият достъп до техниката, а 73 % казват, че средствата за защита на работното място са от голямо значение. За 45 % от запитаните ИТ специалисти е важно, техниката с която се работи да е нова, а 62 % смятат, че таи с която работят в момента, е достатъчно добра. За 53 % от ИТ специалистите, наличието на защитни екрани е от изключителна важност, и само 46 % са доволни от тези, с които работят сега.

В общи линии, резултатите от проучването показват, че са специалистите от ИТ сферата, най-важни са наличието на новата и достатъчна техника, както и лесният достъп до нея. Голяма част от компаниите вече са успели да покрият това изискване на служителите си. След него, се нареждат изискванията за допълнителни удобства, от които служителите на ИТ компаниите да могат да се възползват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *