Как да изберем HR агенция

Няма да се спирам на това какво представляват HR агенциите, защото това сме го казвали няколкократно. Тук ще говорим за друго – независимо дали сте работодател или пък кандидат за работа, когато избирате HR агенция към която да се обърнете за услуга, трябва да имате предвид няколко неща, за да не останете измамени накрая. Знаете, че в наши дни измамниците са много изобретателни, и не знаете как и откъде могат да Ви изненадат. Та да минем по темата, когато избирате HR агенция, трябва да обърнете внимание на някои детайли. Именно за тях ще поговорим сега.

Както вече казах, в наши дни измамниците са много изобретателни и не знаете по какъв начин може да станете тяхна жертва. Някои от Вас сигурно ще попитат „Какво общо има това, с агенциите за подбор на персонал?”. Ще Ви кажа – по принцип, HR агенциите нямат право да вземат такса от кандидатите търсещи работа. Въпреки това обаче, все още има такива агенции, които искат комисионна от кандидатите. Това не означава, че дадената HR агенция е некоректна, но пък в същото време, съвсем и не означава, че тя е коректна. Това е първото нещо, което би трябвало да Ви направи впечатление, когато избирате агенция за подбор на персонал.

От тук нататък, за да се уверите че избраната агенция наистина е коректна, трябва да потърсите повече информация за нея. Това може да направите най-лесно и бързо, в интернет. Просто трябва да изпишете името й в някоя от търсачките, и да разгледате резултатите от търсенето. Измежду тях, със сигурност ще има някой форум, в който хората, които вече са се възползвали от услугите на конкретната агенция, са изразили мнението си за нея. Ако тя е некоректна – от мненията в избрания форум ще разберете това, и по този начин ще се предпазите от евентуална измама.

Дори и избраната HR агенция да няма такса за кандидатите, няма да е лошо пак да потърсите информация за нея в интернет. Ако няма такса, няма да Ви измамят с пари, но могат да злоупотребят с личните Ви данни. Ето защо, преди да се обърнете към която и да е агенция за подбор на персонал, би било добре да потърсите повече информация за нея. Едва когато се убедите че въпросната агенция е коректна, чак тогава може да отидете и да се регистрирате там, независимо дали сте работодател или кандидат.

В общи линии, това е най-важното което трябва да направите, преди да се регистрирате в някоя HR агенция. Искам обаче, да кажа нещо друго на кандидатите, които са се регистрирали, или им предстои да го направят, в такава агенция. Трябва да сте наясно, че ако от дадена HR агенция Ви откажат работа, това не означава че тя не е коректна. HR-ите нямат облага от това, че са „отрязали” даден кандидат, напротив – те вземат комисионната си едва когато работодателят сключи договор с някои от кандидатите. Вината за „отрязването Ви” не на служителите от HR агенцията, а на самия работодател. В крайна сметка, точно той решава кой да вземе на работа, а HR-ите просто правят първоначалния подбор на кадрите. Не се сърдете на служителите от агенцията за подбор на персонал – те нямат вина за това, че не са Ви назначили на работа, крайният избор не е техен, така че не ги обвинявайте.

В крайна сметка, когато избирате HR агенция, би било добре да се обърнете към такава, която е известна и се е доказала със своята коректност. Друг вариант е да попитате свои познати, които са регистрирани в такава агенция, коя точно са избрали и дали тя е коректна, и ако така, да отидете и Вие да се регистрирате там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *