IT специалистите изостават

Данните от направено проучване, от Асоциацията на IT индустрията показват, 93 % от работодателите в цял свят, са отчели че има разминаване между нужните и наличните знания и умения в сферата на IT технологиите.

В наши дни, технологиите се развиват прекалено бързо, а техническите умения на служителите се развиват с доста по-ниска скорост. Ниско, неотговарящо на длъжността заплащане и липсата на ресурси също са сред причините за въпросното разминаване. Най-засегнати от това изоставане на специалистите от IT сферата са киберсигурността, ефективното обслужване на клиентите и продуктивността на екипа.

За да се намали и ограничи изоставането на специалистите от развитието на технологиите, е необходимо да се провеждат обучения на служителите, аутсорсинг и спонсориране на стажантски програми. По този начин, чрез добра подготовка на специалистите,  ще се постигне и по-добра възвращаемост на инвестираните в нови технологии средства.

В световен мащаб, има недостиг на специалисти в сферите на: програмиране и уеб дизайн, софтуерна поддръжка и анализ на данни, сигурност и съхранение на данни, управление на информацията и мрежова инфраструктура. Българските работодатели също потвърждават това. Извън IT технологиите, недостиг на квалифицирани кадри има в сферите на сигурността и киберсигурността.

През последното десетилетие търсенето на специализирани обучения в сферата на IT се е увеличило. Участието в такива обучения също се е увеличило. Освен това, става ясно, че цената на едно такова обучение в България е от два до три пъти по-ниска, от тези в Европа и Америка.

За да не бъдем голословни, ще кажем че едно техническо обучение на Microsoft в България, струва около 840 евро. В Латвия цената е над 1 400 евро, в Ирландия около 1 800 евро, в Сащ цената варира от 2 000 до 2 900 евро, а в Германия от 3 000 до 3 400 евро.

В сравнение с западните страни, у нас, хората които се записват на IT курс и сами плащат обучението си, са изключително малко. В Германия, около 20 % от ИТ специалистите се записват на допълнителен IT курс, като сами плащат за него, а в Америка почти 50 % от специалистите в сферата на IT самостоятелно финансират допълнителното си обучение.

В общи линии, в световен мащаб специалистите от сферата на IT масово изостават от развитието на технологиите. Както казахме, това се дължи на високата скорост, с която те (технологиите) се развиват, и невъзможността на кадрите да се информират, обучават и развиват със същата скорост. Това не може да се промени изцяло, но поне в известна степен, изоставането може да бъде ограничено, чрез своевременното провеждане на обучения на персонала в сферата на IT.

Знаете също така, че IT сферата е една от най-добре заплатените, не само в България, но и по света, и поради тази причина множество хора искат да работят именно в тази сфера. Трябва да знаете обаче, че фактът, че може да работите с офис пакет например, в никой случай не Ви прави IT специалист. И друго – това че всекидневно използвате компютър и интернет за развлечение, също не Ви прави специалист в тази област. Поради тази причина, за да не останете разочаровани накрая, преди да кандидатствате за определена работа в IT сектора, преценете реално, дали имате нужните знания, умения и опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *