5 причини да си смените работата на мига

работа

Чакате почивните дни с нетърпение, а неделя вечер получавате болка в стомаха? Чувствате се като ученик, на когото му предстои тежко контролно и то всеки понеделник? Възприемате работодателя си като император Калигула, а работното място – като гилотина? Ако все още не сте осъзнали, тази работа не е за вас и е време да я смените на мига.

1. Професия по принуда, по навик, по задължение

Още като ученик, родителите ви са взели решение вместо вас относно кариерното ви развитие. Вероятно това е техният бизнес, тяхната амбиция или неосъществена мечта. Каквато и да е причината обаче, когато дълго време упражнявате насила дадена професия, вредите ще бъдат повече от ползите. Замислете се за всяка вечер, когато се връщате умърлушени и потиснати вкъщи. Неудовлетворението от работата няма как да бъде компенсирано с разходки и развлечения. Вероятно дори и високата заплата не е в състояние да го направи за дълго време. Хубавата новина е, че можете да смените професията си на всяка възраст, напук на общоприетото схващане, че не можете.

2. Липса на развитие

Работите дълго и предано в дадена фирма, но нямате кариерно развитие. Забелязвате, че ваши колеги се издигат и то твърде съмнително. Назначават се на хубави места познати на началството, а стари служители се съкращават. Всеки е роднина на някого и не смеете да си кажете мнението. Очевидно, никой няма планове за вас и очевидно – някой не ви цени.

3. Атмосферата в офиса е враждебна

Ежедневната работа в тягостна и враждебна атмосфера е пагубна за здравето. И не го казваме просто така! Проучванията сочат, че в такива условия се увеличава рискът от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, дори проблеми с щитовидната жлеза. И обратно – спокойната атмосфера е истински благодат за служителите.

Вижте също: Свиквайте с колегите

4. Началникът системно ви унижава

Каквото и да направите, все сте в грешка. Когато и да блеснете, все е било случайно. Никога не сте информирани, подготвени и мотивирани… според началството. Системните подмятания, обиди и нападки са като “здравей – здрасти” в офиса. Всичко ви се казва в прав текст, възможно най-свирепо. Е, да, сигурно сте сгрешили веднъж преди година и половина, но това ли е причината за ежедневния линч?

5. Имате способности за шеф, а се задоволявате с калфа

Всички нужни качества за лидер, са на ваша страна. Имате образование, имате опит, говорите свободно поне два чужди езика, с компютъра сте на “ти”, а с мързела – на “вие”. Обаче… не вярвате достатъчно в себе си, за да рискувате. И правилно – ако не вярвате, няма да успеете. Първата крачка към самостоятелния бизнес е да повярвате, че можете. Както казват – всичко останало е история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.