4 съвета при нощен труд

нощен трудИма професии, в които нощните дежурства са едно от нещата, с които просто трябва да свикнем. Има и извънредни ситуации, които ни държат будни по-често и през нощта, разбивайки биологичната настройка. Липсата на сън обаче може да доведе редица други проблеми след себе си, а ето и как може да се справим в някои ситуации, когато работата през нощта е неизбежна:

1. Когато другите спят – едва ли някои може да надхитри биологичният си часовник, въпреки, че за кратко това може да стане. Често може да се окаже, че биологичният режим отслабва и това води до понижаване на телесната температура. Всичко това обяснява и факта, защо изпитваме студ, когато не сме си доспали. Честа проява на липсата на сън е и прекалено големият глад след това. Всичко се обяснява с факта, че тялото по всякакъв начин се стреми да навакса изхабената енергия.
2. Жизненият ритъм – към 2 и 3 часа през нощта, концентрацията ни спада и ставаме по-разсеяни. Тъкмо тогава се появява и риск от дезорганизация, опасности, натоварване на храносмилателна система и т.н. Специалистите съветват особено внимателни да са хората с хронични заболявания. Такива са страдащите от колит, гастрит, диабетици и т.н.
3. Липсата и недостатъчният сън – последователността в нощните смени води до по-бърза преумора. Ето, защо е редно да се редуват дневна и нощна смяна, вместо няколко поредни нощни. В случай, че може да се избира, най-добре е седмицата да се започва с дневна смяна. Плавното преминаване от първа, към междина, към нощна смяна трябва да става подобно на местенето на часовниковата стрелка.
4. Съвети за справяне с недостатъчния сън – прекалената консумация на кафе и други енергийни напитки не помага. Тя само може да натовари излишно сърцето. Честото хранене в късните часове на нощта също не е удачен избор. След нощна смяна е препоръчително да си починете наистина добре, за да можете да възстановите силите си.

сънливостАко все пак имате избор, тогава е най-добре да работите денем, защото биологичният часовник не може да се излъже и така ще се чувствате уморени и недоспали винаги. Постепенно това състояние може да премине в хронична умора, затова както се казва, деня е за работа, а нощта –за сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *