111 Правила във Facebook

Специално за нашите читатели, Максим Бехар предостави увода на новата си книга “111 Правила във Facebook

Започнах да пиша правилата случайно и на шега. Много обичам да казвам в офиса си, че най-лошото решение е по-добро от невзетото решение. Силно вярвам в това послание и в момент на криза, която вече половин година витае във въздуха, но все още не се случва и всички се надяваме да ни подмине, влязох във Facebook и го написах.Същата сутрин главата ми беше пълна с десетки решения, които трябваше да взема веднага или пък да отложа за по-късно, влязох във Facebook и – кой знае защо – написах пред мисълта за решенията… Правило № 1. Докато стигна до офиса, под правилото вече имаше десетина мнения и един директен въпрос: „А кое ще е № 2?“.

Винаги отговарям на директните въпроси, и то веднага. На другата сутрин написах следващото правило, после и третото….Така се започна. Всяка сутрин. Без изключение.  И независимо в кой град или държава бях, сутрин ставах и първата ми мисъл беше не да измисля правило, тях ги имах в главата си, а кое да бъде то. Оставих правилата подредени точно така, както ги пишех всяка сутрин. Няма логика в подреждането, единствената логика е моето настроение тази сутрин или пък нещо, което ми се е случило предишния ден.  Можех да ги групирам някак си, но реших, че автентичността е по-важна.Така можете да отворите на която поискате страница и да си харесате или не случайно избрано правило. Правилата пишех на английски и това е нормално: английският е езикът на Facebook.

Този факт даде възможност и на хиляди чужденци всеки ден да участват в дискусиите във Facebook. Ако това им е било интересно, вече могат да си купят и тази книжка. Преводът на моменти леко се разминава с английските „оригинали“, но сме се постарали да използваме и различното звучене на не по-малко богатия български език. Нямам и не мога да имам претенции за автор-ство, а и не това беше идеята.

Огромното мнозинство от правилата със сигурност съм ги измислил сам или съм ги „попил“ някъде в дебрите на хилядите проекти и десетките хиляди срещи с невероятно интересни хора по целия свят. Други кой знае къде съм прочел или видял и веднага съм приел за свои.  Нито помня техните автори, нито това има значение. След време и вие, драги читатели, вероятно ще следвате тези правила и въобще няма да си спомняте, че сте ги прочели в моя профил във Facebook или в тази малка книжка. Не ви и трябва да си спомняте… Важното е поне едно от тези правила да ви харесва.

Защо във Facebook ли? Няма къде другаде.

Сега, в средата на 2009, е повече от ясно, че печатните медии си отиват доста по-бързо, отколкото ни подсказваше интуицията, но пък и обикновените онлайн медии все още не са намерили точния си образ. Facebook – невинната студентска мрежа, създадена през 2004 година, също случайно и също на шега, – безпардонно изпрати в кошчето всички досегашни онлайн комуникационни програми само с една проста хватка.  Обедини най-важните качества на всяка от тях поотделно – чат в реално време, качване на видео и снимки, поща, игри и какво ли не още, в една-единствена платформа.

За броени месеци Facebook се превърна в една от най-големите „държави“ в света с над 200 милиона потребители.
Когато написах първото правило във Facebook, там имаше около 250 000 души, които бяха посочили, че живеят в България. Поне още толкова от българите във Facebook живеят в чужбина. Искрено благодаря на всичките си приятели във Facebook, които всеки ден харесваха или не приемаха правилата, яростно спореха с мен, после спореха помежду си и в крайна сметка се раждаше нещо много повече от едно правило. За мен този процес също беше невероятно обогатяване – осмислях и събирах в едно изречение понякога опита си от много години.    Спрях на 111, защото все някъде и някога трябваше да спра.

Харесаха ми трите единици. Те не само са прекрасен символ, но и ясно послание, че целта на всяко едно от тези правила е да имате мотивация, цел  и стремеж да бъдете № 1.    Дори… три пъти № 1.

Максим Бехар, май 2009г.

7 Comments

 1. Някой да си е купил книгата? Някакви отзиви?

 2. (новината със съкращяния)

  “В петък (14 Октомври 2005) Максим Бехар се събудил рано, измил си зъбите, качил се в колата си и отишъл в офиса на неговата фирма, където прекарал целия работен ден. Вечерта се прибрал, вечерял, гледал новините, чел вестници и си легнал да спи.”

  Нямате ли чувството, че този човек насила се пъха във всички новини (всеки може сам да намери примери, достатъчно е да поразгледа из интернет и да почете вестници…)
  – ето ви примери: посланик на Сейшелите, или пък преди няколко месеца направи кратък икономически анализ на България по MSNBC, стоя си в хотела гледам го по телевизора и се питам – добре де няма ли по-запознати, които да направят този анализ?

  По този повод питам:

  1. Това ли е принципът на успешния ПР “няма значение какво говорят за теб, важно е всеки ден да говорят”?

  2. Защо мениджърите на други ПР агенции в страната не следват подобен модел? (моля не ми отговаряйте: защото не са успешни…)

  * Нямам нищо против Максим Бехар, просто анализирам, а той се оказа най-популярен.

 3. 2 години съм работила в М3 и на база на наблюдения мога да кажа, че
  Максим Бехар не разбира от ПР. Освен това съм била не еднократно свидетел на това как той взема грешни решения, след което ги обяснява с грешки на служител и после се кара пред/на всички за което. Той има много контакти и постоянно работи, за името си, на база на което много хора грешат като го наричат (респективно и М3) ‘номер 1, най-добрия и т.н.’

  Работата там беше добро място за стаж и контакти докато учех, но не е добро място за човек, който иска да се развива и прави кариера.

 4. Максим Бехар станал почетен гражданин на Шумен, т.к. докарал Билла в града. Правило -112 – Докарай нещо;))) Комисионните чакат!!!

 5. Максим Бехар е комунистически динозавър!!! Kойто си прави труда да слуша или пък даже и да дава пари за брътвежите му си е чиста-проба глупак…

 6. За първи път чувам името му. Уважавам успелите хора.Мисля, че всеки човек заслужава живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *