Как да се застраховаме правилно

застраховане

Както всички други сфери, така и застраховането си има своите рискове и уловки, за които трябва да сме подготвени. Съвременният българин няма традиции в застраховките и за това едва ли е учудващо, че по официална статистика едва 10 % от домовете у нас са застраховани и то най-вече заради задължителното изискване към заем или ипотека.

В някои случаи обяснението за това е липса на средства, но най-често оправданията са липса на заинтересованост и прекалено голяма ежедневна заетост. Истината обаче е, че застраховането днес не е дълга, тягостна и мъчителна процедура – то може да стане бързо и лесно и да спести не само време, но и много разходи.

За това специално за всички, които искат да имат застраховка, но се притесняват, че няма да направят всичко правилно, сме подготвили няколко основни фактора, които трябва да вземат предвид:

Къде и как да сключите своята полица

Пред вас има две възможности – чрез брокер или директно чрез застрахователна компания. В първия случай брокерът ще ви предложи оферти на различни дружества, като ви представи положителните и отрицателните им моменти, така че вие по-лесно да можете да се ориентирате и да изберете онова предложение, което е най-подходящо за вас. Докато при работата с точно определена компания, предлагаща застраховане, ще можете да видите само нейните оферти. За това ако имате предпочитана такава, то не губете време и направо се насочете към нея.

Kaкво ще застраховате

Обмислете много хубаво точно какво имате нужда да застраховате – живота си, дома си с или без имуществото в него, автомобила си, багажа си по време на пътуване и т.н. Ако искате да застраховате движимо имущество например – не забравяйте, че трябва добре да помислите кои от вашите придобивки се нуждаят от застраховане – техника, мебели и др. Не винаги е нужно например да застраховате срещу кражба трудно преносими вещи, макар че има регистрирани случаи и на кражба на бяла техника. Имайте предвид, че много често се получава така, че застраховането на вещите излиза много по-скъпо от застраховка само на сградата.

Не се притеснявайте, ако не си спомняте точната цена, на която сте купили своите вещи. Това лесно може да бъде разбрано чрез кратка справка с интернет. Проблем обаче може да възникне при застраховката на имот – ако пазарната цена в момента е по-висока от тази, на която сте го купили, то ще ви се наложи да платите по-голяма сума и съответно обратното – ако пазарната цена е занижена, при инцидент няма да ви бъде изплатена реалната му стойност.

Помнете още, че обикновената застраховка имущество не включва кражба на пари, ценни книжа, бижута, цeнни картини, колекционерски вещи и други подобни. За тях се сключва специална полица.

Какво покрива застраховката

Още преди да сключите договора по застраховката трябва сериозно да обсъдите какво точно ще покрива той. По принцип застрахователните дружества предлагат едно основно покритие, което е срещи експлозии, пожари, падане на някакъв летателен апарат и удари от мълнии. Извън това всяка компания самостоятелно решава какво още да включва нейната застраховка и всичко това се описва в общите условия на полицата.

Какво можете да добавите

Най-интересна е застраховката за кражба – ако сключвате такава, трябва много внимателно да се запознаете с това срещу каква точно кражба сте се застраховали. Има дружества, които изплащам само т.нар. “взломна кражба”, в която крадците са проникнали насилствено в дома – чрез счупване на прозорец, врата и т.н. Но колкото и да е учудващо, има и такива, в които крадците отключват вратата, изнасят вещите и пак я заключват. За това е най-добре да изберете така застраховка, която да покрива и кражба без взлом.

Какво ще получите срещу своето заплащане

Крайната цена на застраховката зависи от всичко, което тя покрива. Имайте предвид обаче, че застрахователите изплащат действителната цена на вещите в момента и едва ли с парите, които ви дадат за стария ви лаптоп, ще ви стигнат за нов модел такъв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *