Нова работа по нетрадиционен начин?

Как обикновено търсим работа? Разглеждаме обявите в по-известните сайтове за работа, в печатните издания или очакваме да чуем от някой познат за свободна позиция. За преглед на обявите отделяме поне по час на ден, а да разчитаме на добър познат, за да ни уреди на работа е дълъг процес. Има ли начин нещата да стават по-бързо и по-лесно? Напоследък  много се пише и говори за социалните мрежи и все по-широкото им навлизане в живота, включително и в бизнеса. Те придобиват все по-голяма популярност, защото позволяват нови контакти с хора, подбрани по определени критерии, които едва ли ще срещнем в своето обкръжение, а също и бърза, лесна и удобна комуникация с тях. Замисляли ли сте се как бихте използвали социалните мрежи, за да си намерите най-подходящата работа? Всеизвестна тайна е, че напоследък, социалните мрежи все по-широко се използват за подбор от работодателите.

Защо социалните мрежи са толкова удобни както за работодатели, така и за търсещи работа?

Защото позволяват на работодателя:
– Бързо и лесно търсене в големи масиви от профили
– Бърз, лесен и удобен контакт с избрания човек

Защото позволяват на търсещия работа:
– Да разкрие своите професионални умения и интереси
– Да бъде активен през целия процес на професионалното си развитие

Това е доста хитър и удобен начин на търсещите работа за постоянно търсене на по-добри професионални възможности. Единственото, което е необходимо е да обновявате и да поддържате на професионално ниво своя публичен профил.

Предимствата на социалните мрежи се осъзнават от все повече хора и потребителите им ще продължават да нарастват. Пример за това са толкова нашумелите социални мрежи като LinkedIn и Facebook .

Наскоро в българското онлайн пространство се появи нов сайт за работа www.JobSpace.bg . Различното  при него е, че освен традиционните обяви, предлага и е-платформа за търсене и предлагане на работа. Тя се казва PlaySpace и е базирана на идеята на социалните мрежи. Това е още една възможност за вашето професионално присъствие в интернет пространството.

Какво представлява платформата? PlaySpace дава възможност за директен контакт между работодателите и кандидатите чрез система от съобщения. Тази платформа както и големите социални мрежи позволява на работодателят да се свърже с кандидата, дори без той да е кандидатствал по конкретна обява. Достатъчно е кандидатът да обновява и поддържа своя CV профил. Нещо повече, кандидатът може да бъде активната страна: той може да научи повече за дадена компания и да се свърже с избрания работодател през PlaySpace дори без компанията да има активна обява на сайта. За големия интерес към новата платформа говорят цифрите: за по-малко от 5 месеца сайтът разполага с над 2500 регистрации, от които близо 500 са тези на фирмите.

Освен профили на хора, търсещи постоянна работа, JobSpace.bg предоставя база от  свободни профили на хора, изявили желание да работят временно / по проект, до които работодателят има свободен достъп за търсене. Напоследък много се говори как в условията на криза, намаленото работно време или почасовата заетост са алтернатива на безработицата. Сайтът дава възможност и за публикуване на обяви за работа по проект или с временна заетост. Така и работодатели и търсещи работа имат възможността да потърсят алтернатива.

Възползвайте се от иновативния подход в подбора. Отделете малко време, за да попълните профила си качествено, както и периодично да го обновявате и това рано или късно ще ви донесе дивиденти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *