Как да бъда ценен на работното си място – основни правила

съвети за успешна кариера
Всеки иска да бъде ценен в работата си, но малко са хората, които могат да се похвалят с това. Защо някои успяват да се представят така, че колегите и шефовете им да ги ценят? Защото те самите се ценят. Човек, който знае способностите си, трябва да изисква уважение. Другите инстинктивно се опитват да омаловажат труда ти, защото така самите се чувстват важни. Колкото и да ти се усмихват колегите, ще се опитват да те използват, да ти прехвърлят работа и отговорности, за да може те лесно и удобно да използват времето за да изпъкват и да се издигат.

Затова от първия работен ден трябва да поставиш граници между колегиалност, но и своето лично пространство. Трябва да се поинтересуваш за своите задължения и да се концентрираш върху тях. Ентусиазмът е хубаво нещо, но ако прекалиш с него, ще се окажеш затрупан от чуждата работа. Когато имаш идеи, лансирай ги внимателно.

Ако не влиза в задълженията ти да даваш идеи, вместо да блеснеш, може да се окажеш с допълнителни задължения, без да получиш похвала и допълнително заплащане.

Човек, който поема допълнителна работа, очаквайки някой да оцени това, малко по малко губи позиции и уважение. Става общ работник и дори роб на целия колектив.

Важно за добрата позиция в работата е и времето за отдих и колективни мероприятия.

Не трябва да страниш от колектива, когато има събирания, офис партита и други служебни мероприятия.

Проучи добре какъв е начинът на общуване във фирмата, етиката, йерархията, работното време, календара на празниците и всяка малка подробност.

Във всяка общност от хора има интриги. Старай се да не те въвличат в тях. Внимавай, какво говориш с другите – всяко казано нещо може да бъде използвано против теб.

Не се старай да изпъкваш на всяка цена, цената на суетата може да ти струва скъпо. Не значи, че трябва да си и невидим.

За да постигнеш оптималната си позиция в колектива, първите няколко дни трябва добре да се ориентираш в него. Бъди любезен, без да се натягаш. Проявявай уважение и изисквай такова. Имай ентусиазъм, без да стигаш до крайности. Виж си задълженията и си гледай работата, без да изглеждаш натегач, защото ще те намразят. Спазвай времето за почивка и защото е полезно, а и за да не дразниш останалите с работохолизма си.

Твоят труд, идеи, време, усилия, струват пари и трябва да умееш да ги продадеш за възможно най-добрата сума. Цени труда си и другите ще се принудят да го ценят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *