Какво е IT специалист, и за какво ни е нужен?

В наши дни, с напредването на технологиите и навлизането на компютрите и интернет в ежедневието ни, все по-голяма част от обявите за работа имат следното или подобно заглави „Търся IT специалист, в сферата на…”. Това е факт, поради простата причина, че вече почти няма фирма, която да не разполага със собствен уеб сайт, а когато имаш сайт някой трябва да го поддържа. И не само това – ако имате фирма, то вероятно разполагате с офис, в който има компютри. На тези компютри има различни специализирани софтуери, които също се нуждаят от поддръжка. Самият компютър като такъв, също има нужда от редовна профилактика. Ето защо, Вие сте изгубени, ако нямате ИТ специалист, който да се грижи за всичко това.

Представете си само – да приемем че сте собственик на голяма фирма за производство на даден продукт. Цялата база данни, информация и всичко важно е в компютрите Ви, но един ден компютърната система се скапва. Това може да бъде причинено от редица фактори – внезапно спиране на тока, наличието на вирус в някой от компютрите и други. Какво правите тогава? Ако в състава си имате IT специалист, той веднага ще се заеме да оправи проблема и да възстанови загубената информация. Но ако нямате такъв, ще трябва да търсите специализирана фирма за поддръжка и възстановяване на компютърни системи, но това ще Ви отнеме време и вероятно цял един ден фирмата Ви няма да работи. Сами се досещате какво означава това – загуба на време и средства, липса на продажби, а в същото време разходите за заплати и осигуровки на служителите Ви си вървят.

Ето защо смятам, че всяка фирма, която разполага с офиси снабдени с компютри и инсталиран на тях специализиран софтуер за работа, трябва да има под ръка IT специалист, който да поддържа и предотвратява възникването на проблеми, или да отстранява вече появилите се такива.

IT специалист е доста обширно понятие, тъй като има такива, които се занимават с изграждането и поддръжката на уеб сайтове, други, които се занимават с поддръжка на самите компютри, трети разработват и поддържат определени софтуерни програми и т.н. Естествено има и такива, които могат да правят всичко това едновременно. Какъв IT специалист Ви е нужен на Вас, Вие сами ще прецените, тъй като това зависи от редица фактори – какъв е видът на бизнеса Ви, за какво точно Ви е нужен такъв специалист и т.н.

Също така, когато избирате IT специалист трябва да бъдете внимателни и добре да прецените дали избраният кандидат притежава нужните качества. Много често, в последно  време срещам обяви от рода на „Мога да работя с офис пакет, търся работа като програмист.”. Сами се досещате, че между работата с офис пакет и програмирането няма нищо общо, освен това, че и двете неща се правят на компютър. Поради тази причина, преди да наемете даден кандидат, е добре да проверите неговите знания и умения, и едва когато сте убедени, че той отговаря на Вашите изисквания, тогава да го назначите на работа.

Съвременните развиващи се фирми са загубени без IT специалистите. Ето защо, ако имате IT специалист, от чиято работа сте доволни, то следва да му плащате подобаващо, за да не го изгубите като кадър, тъй като намирането на друг толкова подходящ кандидат, не е много лесна работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.