Какви IT специалисти има

Знаете, че в ИТ сектора работят много хора, които са специалисти в различни области. Идеята на тази тема е именно това – да видим какви ИТ специалисти има.

На първо място са програмистите. Някои ги наричат още софтуерни инженери или разработчици. Те се занимават с разработването на потребителските софтуерни програми. Те разработват както специализирани програми, така и настолни и мобилни приложения и други. Програмистите имат нужда от аналитици, които не създават програми и приложения, но могат да проучат какви са нуждите на потребителите, и да направят дизайн на системните изисквания. Обикновено, не потребителят, а производителите на софтуер се нуждаят от такива хора, защото потребителите, най-често купуват цели софтуерни решения.

Работата на системният администратор е да инсталира закупеният софтуер и да го въведе в експлоатация. Този тип ИТ специалисти инсталират и свързват мрежи и мрежови устройства, конфигурират потребителски компютри, и отговарят за правилното функциониране на цялостната информационна система. Всички компании, които имат ИТ инфраструктура, се нуждаят от такива специалисти, защото компютърните системи са много сложни, а и постоянно се налага тяхното променяне, според нуждите на потребителите. Възможно е, да се наеме независим субект, който да се грижи за ИТ инфраструктурата, като според някои това е по-евтиният вариант, но понякога се оказва че това е по-неефективно.

Когато в някоя компания възникне проблем с някои от компютрите, не винаги се налага намесата на специалист администратор. Ако проблемът е обикновен и несложен, то той може да бъде решен и от инженери по поддръжката. Този вид ИТ специалисти могат да помагат на потребителите, за разрешаване на ежедневните проблеми с компютъра.

Много често, в идеята си да спестят средства за възнаграждения,шефовете на компаниите наемат само инженер по поддръжката и го товарят със тежките задачи, които иначе са от компетентността на други ИТ специалисти. В такива случаи, нерядко, от малък проблем, който може да бъде решен за няколко минути, при неквалифицирана намеса, проблемът става по-сериозен, и понякога са нужни дни, дори седмици, за да бъде отстранен. Така, в стремежа си да спести от възнаграждения, на директора на компанията се налага, да плаща в пъти повече, на независими ИТ специалисти, които да се справят с разрасналия се  проблем.

Естествено, има редица други IT специалисти, но за да успеем да обхванем всички, сигурно ще трябва да напишем цяла книга. Затова се ограничаваме до тук, защото това са първите три, най-често срещани и търсени ИТ специалности.

Знаете също, че това, че умеете да работите на компютър, съвсем не Ви прави ИТ специалист. За целта е нужно да можете да правите много повече от това, да пишете текст или да съставяте таблици в някоя програма. Дори работа със специализиран софтуер не Ви прави специалист от сферата на ИТ. Специалистите в различните области на ИТ учат с години, и постоянно допълват и обновяват знанията си, трупат опит, стараят се да са в час с развитието на технологиите и т.н., и всичко това, за да се превърнат наистина в ИТ специалисти.

Знаете, че няма безработен IT специалист, нали? Има само такива, които временно не работят, докато се прехвърлят от една, в друга компания. Истинските специалисти от сферата на ИТ не остават безработни.

1 Comment

 1. Аз съм ИТ специалист от 1999 година.
  Стартирал съм кариерата ми като системен администратор.
  Имам богат опит като такъв, но единствено не съм работил с мрежи клиент-сървър и не съм работил досега със Active Directory или други администраторски програми. Това ми е една от причините в момента да съм без работа от 2008 год. Чудя се къде се предлагат такива курсове за преквалификациране.
  Иначе в момента съм freelancer опитвам се като уеб дизайнер да изкарам пари, но са малко обявите търсещи това отколкото предлагащи такива услуги. Владея и други неща но малко се търсят, живея от три години в гр. Раковски и тука е почти нулево търсенето на компютърни услуги. В чудо се виждам какво да измисля.

  Тъй че не е вярно че няма безработни ИТ специалисти, просто ние дето сме “малко пораснали” почти не ни търсяг. И не съм единствения.

  Някой ако може да ми даде насоки къде мога да науча тези active directory?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *