Интервю за работа в IT сферата

Ако се поразровите в интернет, със сигурност ще намерите множество сайтове, в които има информация как да се държите по време на интервю, как да бъдете облечени, какво да говорите и т.н.  Поради тази причина, ние няма да се спираме на тези основни норми, а ще обърнем по-специално внимание на това, какви въпроси могат да Ви бъдат зададени по време на интервю за работа в сферата на IT.

Ако кандидатствате за работа в областта на IT, и нямате предишен опит, имайте предвид, че всеки един от следващите въпроси може да Ви бъде зададен. Ето ги и тях: Защо искате да работите при нас? Как мислите, че можете да допринесете за развитието на фирмата? В каква фирма предпочитате да работите – малка или голяма, и защо? Кои са силните Ви страни? А слабите? Мислите ли че ще се справяте успешно със задачите си? Какво заплащане очаквате? Това съвсем не изчерпва всички въпроси, но пък за сметка на това, именно това са въпросите, които могат да Ви изненадат и да Ви сварят неподготвени.

Ако кандидатствате за позиция, на която имате предишен опит, то със сигурност ще чуете някои от въпросите: Какво търсите в една работа (длъжност)? Защо мислите, че трябва да назначим точно Вас? Какви постижения имате в областта до сега? Защо искате да работите при нас? Какви са уменията Ви, свързани с работата? Колко опит имате на такава или подобна позиция? и т.н.

Освен обичайните въпроси, на интервютата за работа често се задават и някои, така наречени трикови въпроси. Сега ще Ви представим част от тях, като ще Ви кажем и как трябва, и как не трябва да отговаряте.

Разкажете нещо за себе си – не трябва непременно да разкажете целия си живот. Кажете с няколко думи нещо за образованието и предишните Ви длъжности, и накрая споменете, че може да бъдете и по-подробни, ако интервюиращия желае.

Кои са Вашите силни страни? Винаги трябва да имате готов отговор на този въпрос, който да бъде нещо от рода на „общителен съм и лесно установявам контакти”, „стремя се да изпипвам дори и най.малките детайли до край”, „с интерес следя новостите” и т.н.

А слабите Ви страни са…? Най-грешният отговор на този въпрос е „нямам такива”. Не отговаряйте по този начин, по-добре наблегнете на силните си качества в техните крайности – например „на моменти съм прекалено взискателен към себе си” или нещо подобно.

Как виждате себе си след 5 години? Тук трябва да покажете увереност, че именно в тази фирма ще бъдете достойно и заслужено оценени. Наблегнете на желанието си да се представите отлично в работата, за която кандидатствате, и не пропускайте да споменете че това е мечтаната от Вас длъжност.

Тази тема съвсем не изчерпва въпросите и възможните отговори на едно интервю за работа в IT сферата. Напротив – това е една минимална част от тях, като всеки работодател задава различни въпроси, но мисля, че ако имате готови отговори на тези, които споменахме, когато отивате на интервю за работа, ще се представите не просто добре, а дори блестящо. Разбира се, само по себе си, отличното представяне на интервюто няма да Ви осигури желаната работа, но знайте, че дори притежавате нужните качества и квалификации, ако се представите зле на интервюто, едва ли ще Ви вземат на работа. Доброто представяне може само да Ви помогне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *