Избор по време на пандемия: По-ниска заплата или безработица

безработица

Пред тежък избор са изправени хиляди българи – да получават по-ниска заплата, или да бъдат освободени и в най-добрия случай изпратени на трудовата борса. Принудени от тежката криза, работодателите намаляват работното време и работната седмица изобщо, което автоматично се отразява на заплатата. И макар да не сте ползвали дори платен годишен отпуск, сега се налага да ползвате неплатен такъв за няколко дни в месеца. На пръв поглед, разликата не би трябвало да е голяма. Но реално може да се касае за сума, покриваща месечните ви сметки.

Синдикатите вече се съгласиха с варианта заплатите да тръгнат надолу в периода на криза, за да бъдат запазени работните места. Правителството направи компромис и с осигуровките, които ще плаща при схемата 60/40. Желанието на всички е безработицата да бъде намалена, защото и натиска върху НОИ започна да става голям. Как всичко това обаче се отразява на обикновените семейства, които живеят ден за ден?

Изглежда трети вариант няма – или по-ниска заплата, или безработица. Лошото е, че дори компании, при които няма осезаема разлика (и да, има такива), се възползват от ситуацията и също принуждават служители да излизат в неплатен отпуск. И все пак, по-ниската заплата също е заплата, а нейната липса би означавала глад.

Вижте също: Бланки за автобиография и съвети

Какво се случва обаче с всички хора със свободни професии, със самоосигуряващите се, които са заети в туризма, с малкия, сезонен бизнес, който така или иначе буксува? Макар да са част от попълващите с ДДС хазната, стотици от тях ще фалират само в рамките на месец, два. Късният летен сезон, който министърът на туризма Николина Ангелкова ни обещава, я го видим, я не. И тук избор между по-ниска заплата, или безработица няма.

В САЩ, например, някои от големите компании вече намалиха заплатите с 50 % на заетите по най-високите етажи на йерархията. А част от изпълнителните директори на други американски гиганти сами се отказаха от възнагражденията си.

Вижте също: А дали заплатата ми е малка?

Дори извънредното положение да не бъде удължавано след 13 май, безработните ще продължат да се увеличават, а заплатите – да намаляват. До края на годината не се очаква икономически растеж, но е сигурно, че безработните ще стигнат 10 %. И макар всички да говорим за криза, тя все още не е настъпила в пълната си сила. Последиците й ще бъдат най-тежки след второто тримесечие на годината. Като малкият и средният бизнес ще понесат най-голямата й тежест.

Наблюдава се тенденцията, големите компании да запазват квалифицираните си кадри, а да освобождават неквалифицирания си персонал. Това от своя страна показва нагласата на едрия бизнес, че икономиката ще заработи до средата на лятото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *