ЗА HR АГЕНЦИИТЕ

Не веднъж сме казвали, че HR агенциите са агенции за подбор на персонал. С други думи, те представляват частна трудова борса, аналог на бюрото по труда, към Агенция по заетостта.

Ако в държавното бюро по труда всички услуги са безплатни, то в HR агенциите не е така. Тук се заплащат такси, в повечето случаи от страна на работодателя, а понякога и от страна на кандидата. Така например, до преди няколко години, търсещите работа, трябваше да заплащат такса, ако се регистрират в HR агенция. При някои агенции, таксата трябваше да се плати още при самата регистрация, а при други, условието беше за комисионна от 25 % от първата заплата на кандидата. Това обаче вече е отменено със закон. Внесените промени в Закона за насърчаване на заетостта през 2006 година, отменят тази порочна практика, и задължават HR агенциите да вземат такса само от работодателите, а услугите им да са безплатни за търсещите работа.

HR  агенциите поддържат и съхраняват база данни от автобиографии на хората търсещи работа. Така, когато един работодател се обърне към тях за помощ, да бъде намерен подходящ човек, с нужните знания и умения за определена длъжност, служителите на агенцията за подбор на персонал започват да търсят подходящия кандидат, най-напред в своята база данни. Ако там не бъде открит човек, с подходящи знания и умения, от HR агенцията започват да търсят отговарящ на изискванията човек, по ред други канали. Един такъв канал например, е публикуването на обява в интернет. Така, сред всички кандидатствали за вакантната длъжност, служителите на HR агенцията подбират тези, които отговарят на изискванията, заложени от работодателя. Свързват се с предварително одобрените кандидати, провеждат интервю с тях, и едва тогава ги изпращат на интервю директно при работодателя. От там насетне, той (работодателят) сам решава кой кандидат ще назначи на работа.

Сами виждате, че крайното решение си е на работодателя, така че не се сърдете на HR-ите, когато Ви бъде отказана някаква работа.  Тяхната цел изобщо не е само да Ви разиграват и накрая да Ви отрежат, напротив – те получават своята комисионна едва когато работодателят сключи договор с някой от кандидатите. От HR агенцията всъщност, нищо не зависи – работодателят сам решава кой от изпратените му кандидати ще назначи.

Може би ще попитате „Защо тогава, работодателите се обръщат към HR агенции, а не си търсят директно нужните хора?”. Ще Ви кажа – защото по този начин, работодателят си спестява много време и нерви – няма да му се налага да преглежда купчина от CV-та, няма да прави първоначален подбор и да провежда интервюта с всеки един кандидат. Това го правят служителите в HR агенцията, и те изпращат при работодателя само хората, които отговарят на неговите изисквания за съответната длъжност, и които са останали след направения първоначален подбор. Ето защо, работодателите предпочитат да платят на HR агенция, вместо сами да се занимават с предварителното одобрение и преглеждането на стотици автобиографии.

Както казахме, съгласно закона за насърчаване на заетостта, HR агенциите нямат право да вземат такса от кандидатите, но може би все още има и такива агенции, които го правят. Ако попаднете на такава, може да потърсите правата си като цитирате член 28, алинея 7 от Закона за насърчаване на заетостта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *