Ето защо трябва да искаме препоръка за работа от работодателя

кариера препоръки

Понякога препоръката за работа може да изиграе решаваща роля при одобрението ни за дадена, желана от нас, длъжност. Тя не изключва автобиографията или мотивационното писмо, а е ценно допълнение към тях, което ни дава по-големи възможности.

Препоръката за работа може да бъде изготвена както от бившия ни работодател, така и от възложители на временни проекти, с които сме имали бизнес отношения, колеги, и изобщо хора, които имат представа как се справяме с работните си задължения. Тя е изключително полезна, когато извършваме специфични дейности, в които определяща е репутацията. И не я възприемайте само като документ, защото препоръката може да бъде неофициална под формата на устна гаранция за коректното ни отношение, положителен коментар, телефонен разговор, отзиви за работата ни от наши колеги или клиенти. С развитието на социалните мрежи, много често препоръки за работа в неофициален вариант се дават като коментари във Фейсбук, например.

По същество, препоръката за работа е документ в свободен текст, който има за цел да покаже как работим, какъв е професионалният ни опит, кои са силните ни страни и основно – защо точно ние сме подходящи за дадената работа. Обикновено такъв документ получаваме от бившия ни работодател, когато решим да си сменим работата. Той не е задължителен, както и не трябва да ни бъде отказван, освен ако не сме дисциплинарно уволнени.

Големите компании няма как да издават лично написани препоръки за всеки служител, затова го правят със справки, показващи в най-общи линии кой, кога и как е извършвал дейността си при тях. Разбира се, в текста се упоменава и че ни препоръчват, но то звучи така вяло и изкуствено, че няма голяма стойност. Много по-силни са препоръките, които не са шаблонни и показват наистина най-добрите ни постижения и умения.

Вижте също: Искам повишение в службата!

Слабости имат не само шаблонните препоръки, но и лично написаните. При тях могат да бъдат допуснати доста грешки, някои от които тотално да ни провалят, още преди да сме се видели лично с мениджъра по човешки ресурси на новата ни компания. Затова, ако препоръката включва излишни шеги и закачки, груби правописни и граматически грешки, фалшиво превъзнасяне, което си личи от километри или най-лошото – споменава наши провали и недостатъци, по-добре да не я показваме.

Препоръка за работа от работодател можем да поискаме при подаването на молба за напускане. Хубаво е да уточним за каква позиция ще кандидатстваме, за да включва подходящи акценти. Документът може да бъде от една страница. Тук от значение е качеството на текста, а не количеството на думите. Разбира се, препоръката не може да бъде просто няколко клишета, защото никой няма да я вземе насериозно.

Има много компании, за които вашето брилянтно CV и приложеното към него мотивационно писмо са напълно достатъчни, но има и такива, които се влияят от препоръките на бившите ви работодатели. Те се интересуват най-вече защо сте освободени от работа и могат ли да разчитат на вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *