U-index

Какво е U-index и защо е толкова важен?

u-index
U-index е инструмент разработен от редакторския ни екип, който има за цел да помогне на кандидатите за работа да преценят възможностите си по отношение на дадена позиция – таргет. За сега това е само теоритичен модел и все още е в процес на разработване. Моля, ако имате забележки, коментари или препоръки да ни пишете.

Как се изчислява U-index?

U-index предсавлява сбор от четири фактора подредени по степен на важност:

  • Външност
  • Умения
  • Стратегия
  • Образование

Всеки фактор приема стойност от 1 до 6, в зависимост от това, в каква степен е развит при кандидата. Минималният резултат е 4, а максималният е 4 x 6 = 24! Най-често се срещат така наречените СКР с индекс U=13. Всеки човек с индекс > 13 е ОК, а с индекс < 13 е СКР.

U-index е ценен с това, че позволява нагледна интерпретация на резултатите, чрез графика. Ето, например една често срещана графика на U-index наречена от екипа ни тип “блондинка”
u index
Нека да интерпретираме заедно графиката. Общият сбор е 12, тоест U=12. Това е СКР! Кандидатът има Външност 5 и добри социални умения = 3. Стратегията е =3 и образованието =1. Дясно наклонените графики са на “красиви” хора, които нямат особенни знания. На майтап нарекохме този профил “блондинка”. Така се запомня по-лесно, нямаме нищо против русите жени. Една от редакторките участвала в разработката е руса.

Сега, нека да разгледаме друга графика. Нарекохме тази графика “зубър”:
zubar
Веднага се вижда, че тя е огледална противоположност на “блондинка”. Тук външността е за сметка на факторите образование и стратегия. Общият сбор е U=14, което е съвсем малко по-добре от “блондинка”-та. Това е почти СКР, който има немърлива външност и слаби социални умения. Всички графики с десен наклон са с високо образование и ниски социални умения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *