Стресиращи професии, които ни уморяват най-много

Работата по правило причинява стрес, но има професии с особено голямо психическо натоварване. Те водят до хронична физическа и психическа умора и натоварват сериозно ежедневния живот на хората.

стрес

Така че нека видим кои са най-стресиращите професии

Най-трудните и стресиращи професии са тези на пожарникарите, полицаите, стюардите, лекарите, учителите и професионалните шофьори. Техният живот малко или много всеки ден е изложен на риск, като изключим учителите. При тях обаче напрежението е изключително голямо, особено за преподавателите от началния курс.

Нощните смени – сериозен източник на стрес

Нощните смени водят до нарушения не само на съня. Работата през нощта увеличава риска от два основни здравословни проблема: сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Смята се, че рискът от диабет тип 2 се увеличава с приблизително 7 процента след 40 години при хората, които работят редовно на нощни смени. Сърдечно-съдовите заболявания са почти 8 процента на горе.

Освен това, проблемите със съня също крият рискове за здравето. Нощните работници спят средно от 1 до 1,5 часа по-малко на денонощие, а при някои хора недостигът на сън е още по-голям.

Липсата на сън нарушава хормоналния баланс, което кара хората да ядат по-нездравословна храна. В резултат на това се увеличава и рискът от затлъстяване. Те също така са по-склонни да правят грешки на работното си място, които могат да доведат до инциденти.

През нощта метаболизмът е различен. Тялото е по-малко способно да преработва захари и мазнини. Ето защо е важно да консумирате такива храни в нощните часове. Разбира се, да гладувате повече от осем часа, когато сте на крак, също не е здравословно.

Препоръчително да ядете предимно протеини през първата половина на нощта, които след това могат да бъдат усвоени най-добре. През втората половина на нощта също можете да хапнете малко въглехидрати като крекери или хлебче. Но не яжте закуски: вашето тяло не може да ги обработи по това време.

И пийте не повече от две кафета в началото на вечерта, те ще ви държат будни часове наред. След това пийте само вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.