SEO маркетинг – какво точно представлява?

SEO маркетинг

SEO означана „оптимизация за търсещи машини“.Тази фраза предполага оптимизация на сайта за нуждите на търсачките, в резултат на което позицията при издаване на данни нараства, т.е. се подобрява. Що се отнася до SEO маркетинга, това е по-широко понятие, което включва всички видове събития, насочени към увеличаване на целевия трафик. Например, това може да включва пряка работа с линкове, подготовка на подходящо съдържание за потребителите, отстраняване на технически грешки и др.

Основната задача на търсачката е да изведе информация на потребителя, след направена от него заявка, и да сортира най-точната такава, както и да подобри видимостта, респективно на което да се увеличи трафика. В същото време е важно да се разбере, че с помощта на SEO инструменти е възможно да се привлекат само онези потребители, които се интересуват от услугите или продуктите, които се предлагат.

Два са важните фактора, определящи понятието SEO маркетинг

1. Положително отношение към обекта от потенциалните потребители. Отдавна се наблюдава, че по-голямата част от купувачите възприемат негативно рекламата. Ако представим два абсолютно идентични онлайн магазина, единият от които се класира на първа позиция по дадена фраза в Гугъл, а другият го няма в резултатите, то с увереност можем да заявим, че първият ще получи повече реализирани продажби. Чрез намирането на даден продукт по естествен начин, т.нар. органично търсене, потенциалният купувач смята, че продуктът или компанията отговаря на изискванията и критериите и доверието към този резултат е оромно.

2. Дългосрочен ефект от работата. Мащабни инвестиции са необходими само в началото, при първоначалното SEO Ако контекстната и дисплейната реклама изисква постоянно инвестиране на средства, тогава търсенето на пазара предполага, че основните разходи попадат в началото на работата. По това време повечето от задачите за популяризиране са решени. В бъдеще разходите се намаляват, а възвръщаемостта остава същата.

КАКВО Е SEO МАРКЕТИНГ?

Техническа оптимизация. За да привлече потребителите, сайтът трябва да работи правилно. Но това не е всичко. За да бъде ресурсът високо класиран, търсачките трябва да разберат, че той работи, както и, че предоставя качествено съдържание. Фактори, като липсата коректни настройки на robots.txt, добре оптимизирани URL адреси и десетки други параметри се считат за сигнали за правилна работа. Теоретично, работата за коригиране на технически недостатъци може да се извърши самостоятелно. Въпреки това, за да направите това, трябва да знаете поне един програмен език, да имате опит в програмирането, както и да се потрудите, четейки съветите от доказаните специалисти.

Оптимизация на съдържанието. Преди всичко, съдържанието трябва да бъде уникално, висококачествено и интересно за посетителите. Но е също толкова важно да го направите забележимо за търсачките. А това означава, че за всяка страница трябва да съберете семантика, да се посочат ключови думи, да се добави изображение, с подходящите атрибути.

Външна оптимизация. Колкото по-качествени са ресурсите на трети страни, отнасящи се до сайта Ви, толкова по-авторитетно изглежда в очите на търсачките. С други думи, повече обратни връзки, при това от авторитетни сайтове, ще доведе до по-добро класиране.

Подобряване на поведенческите фактори. Както Google, така и другите търсещи машини оценяват времето, през което потребителите остават на сайта, дълбочината на гледане и други поведенчески процеси. Въз основа на това е необходимо да се гарантира, че посетителите разглеждат материалите възможно най-дълго, прелистват различните раздели, взимат участие, било то под формата на коментари, било то чрез споделяне в социалните канали, добавят сайта в „любими“, и други сходни.

SEO маркетингът е ефективен инструмент за разработка на уебсайтове, но не можем да кажем, че всичко става автоматизирано. Както всеки инструмент, така и при този се налага аналитичен подход, задълбочена и усилена работа, както и използването на ресурси.

Без значение е дали сте собственик на ресторант, на хотел, на заведение, или на друг тип бизнес, чрез силата на SEO маркетингът можете да бъдете ясно разпознаваеми онлайн.

Съществуват редица области, за които търсенето на пазара няма да бъде от полза. По правило това са отрасли с минимален брой заявки. В този случай няма смисъл да се започне пълноценна промоционална работа – по-евтино и по-ефективно е да се използват възможностите на контекстната реклама. Има обаче много малко такива сайтове. За повечето, SEO е от съществено значение. Разбира се, поради високото ниво на конкуренция за първите позиции, ще трябва да се преборите с най-различни методи и похвати, но ако се доверите на правилните хора, ако предприемете правилните действия, то задачата да сте първи, пред конкуренцията, е напълно възможна.

1 Comment

  1. Изключително изчерпателна статия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *