Resume или CV

Има обяви за работа, в които се изисква да  се изпрати CV, и такива, които искат Resume. Естествено изниква въпросът кое какво е? Много хора, търсещи работа дори не правят разлика между двете, да не говорим какво остава да напишат качествено Resume или CV. Както винаги ситуацията в България е объркана.

По принцип двата термина означават едно и също. Това е първият документ, с който се сблъсква HR-а, когато избира кой да покани на интервю. Да, предполагам, че сте си мислили, че са различни. Думата CV идва от латински (curriculum vitae). CV се използва в Европа, Англия и Нова Зеландия, а Resume-то е характерно за Щатите и Канада. Думата “Resume” е с френски произход и означава буквално “най-важното”. В останалата част от света е меко казано “каша”. В България най-актуално е т. нар. Europas CV.

Инструкции за попълване на Europass CV може да прочетете тук.

Нека да обобщим!
Не може да пратите едновременно CV, Europass и Resume. Те имат една и съща функция да ви спечелят интервю. Това са трите основни документа на кариериста. Всеки един от тях има особености и трябва да бъде овладян от потенциален ОК. Американските компании в България може би ще ви поискат Resume.

Ако след тази статия сте объркани може да потърсите допълнително информация в Google. Помнете, че най-сигурният начин е да се обадите на компанията където кандидатствате и да попитате как точно се кандидатства. Представете си само! Срещате обява “… Изпратете Resume и мотивационно писмо на …”, а вие пращате CV – дори няма да го прочетат.

6 Comments

 1. Има разлика във формата на двата документа. Resume-то е структуриран текст, а CV-то е с определена структура. Europass е някаква европейска измислица в опит да се систематизират малко нещата.Според мен в България ниокй не обръща внимание на това! Искат да знаят какво можеш, колко години си работил и колко пари искаш:)

  Много хора не правят разлика – съгласен съм. Ама то много хора си намират работа и без CV или resume… аахха! Има много алтернативни начини.

 2. Аз за първи път виждам Europass! Мислех, че актуалният формат е така нареченият Европейски. Европаса различен ли е? От кога е?

 3. Awe tq stranata ni e super sduhana we hora… vie resume ili cv – idva kriza!

 4. Дрън – дрън, та пляс. Чудят се вече каква кретения да съчинят. Еле пък мотивацинно писмо, няма такава глупост.
  Най-любими са ми разни измишляци като ми заискат та CV, та снимка, та чак мотивационно, та да им изпълнявам 16 длъжности, по 12ч на ден, в Събота до обяд, за 300лв, с 3м изпитателен и ако между другото знам и турски съм с предимство. Та чак пък и правело лошо впечатление, ако питаш за парите. Е каква мотивация искат? Чест си имам, слава не ми трябва, остава за мангизи да работя.

 5. @ionstorm Колега ако кандидатстваш за по-скромна длъжност е мотивационно писмо не е задължително. Например, да напишеш мотивационно писми за сервитьор в кръчма на гарата е малко страно.

  Винаги е задължително, поне според мен, да можеш да отговориш смислено на въпроса – “Защо искам тази работа?” Ако отговориш на този въпрос, то това е съдържанието на мотивационното писмо. Работодателят ти не иска да даде 500 лева на месец за да се разхождаш до работното място. Работата не е само заплатата важна за една работа.

 6. Админ, а как Ви се струва например, че човек може да иска тази работа, защото няма друга в момента и е достатъчно квалифициран да я върши. Мотивационното писмо наистина си е една голяма глупост на бюрокрацията. Аз лично предпочитам като се явя някъде да ми връчат тест, изпит или каквото имат там. Така ще научат много повече, отколкото от сътвореното писмо /копирано в 99% от случаите от нета и преправено за съответната длъжност/. И щях да забравя – точно заради 500-те лева заплата е смешно да се иска такова писмо. Разбирам да са 2000-3000 лв, та да се напъне човек да пише тъпотии, но за 500 и както е написал ionstorm за изпълнение на няколко длъжности – айде моля, да си бачкат сами!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.