Работа с бъдеще: Кои професии са устойчиви на кризата

Как ще се променят световната индустрия и търговия във времената на криза, ще бъде много важен въпрос през следващите няколко години. Светът е на колене пред пандемията от коронавирус. Икономиката е спряла, задълженията на държавите растат. А обикновените хора тръпнат в ужас да не загубят работата си. Ще изчезнат ли някои професии и ще се появят ли други? И кои оттях ще се окажат най-устойчиви в кризата?

Учители

Учителите бяха първите, които реагираха в извънредното положение, и продължиха да обучават децата дистанционно. И трябва да кажем, че много оттях проявиха креативност и силна мотивация да се справят със сложната обстановка. Освен че не загубиха работата си, те развиха потенциала си да преподават онлайн. Заплатите им са гарантирани от държавата – нещо, с което много малко сектори могат да се похвалят. България вече страда от липса на учители по природни науки, като данните сочат, че през следващите няколко години ще се нуждаем от 17 000 преподаватели.

Фармацевти

Аптеките се оказаха изключително устойчиви и гъвкави от началото на извънредното положение. Каквато и карантина да бъде наложена, те никога няма да бъдат затворени от институциите. Няма данни за фармацевти, загубили работата си заради пандемията от коронавирус. Докато работата на медицинските представители без затруднена, то тази на аптечните консултанти продължи без сътресения.

Заетите в хранително-вкусовата промишленост, търговци на хранителни продукти

В кризата продължават да оцеляват както малките квартални магазинчета, така и големите хранителни вериги. Нещо повече – набира се усилено персонал за гигантите оттях. В дните на изолация хората се запасяват с хранителни продукти и такива от първа необходимост.

Лекари, медицински сестри, санитари

Недостиг на медицински специалисти има във всяка държава и това стана крещящо ясно в пандемията от коронавирус. Оказа се, че работата и най-вече – заплатата, на анестезиолозите и реаниматорите не е особено привлекателна за практикуващите медицина. Сериозният недостиг на тези специалисти в цял свят затрудни лечението на болните в интензивните отделения. Но пък времената на криза, те не само не губят работата си, но и получават по-високи заплати.

Вижте също: Избор по време на пандемия: По-ниска заплата или безработица

Ел и ВИК специалисти

Винаги ще има нужда от такива специалисти, а заетите в електроразпределителните и ВИК дружества са едни от най-защитените във времена на криза.

Полицаи, военни

Както видяхме и у нас, и по света полицейските служители са на “първа линия” от самото начало на извънредното положение. Те не само не загубиха работата си, но и получават допълнителни възнаграждения.

Социални работници

Още една професия, която не е апетитна, но пък сигурна и устойчива в тежки времена. Социалните работници, наред със служителите в Бюрата по труда, също получават парични стимули в кризисния период заради засилената си дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.