Обучение за 3D принтиране – струва ли и с какво да започнем?

3d принтер

3D принтерите са многофункционални устройства, които в последно време набраха огромна популярност. Затова и все повече хора искат да си купят 3D принтер и да опитат силите си в областта на модерното 3D принтиране.

Първо обаче е необходимо да се премине към съответното обучение, за да може работещият с 3D принтера да натрупа полезна информация за самото устройство и неговите възможности. На какво да се обърне предимно внимание, ако човек иска да се занимава с 3D принтиране?

Нужно ли е обучение за 3D принтиране?

Не си мислете, че можете да минете без обучение, наивно е човек да смята, че е нужно само да включите устройството и печатът ще стартира от само себе си. Нужни са познания за това как всъщност работи той, както и не по-малко любопитство и желание да опитате да печатате.

Не започвайте печат без точно калибриране

Съществуват само няколко модела, които разполагат с автоматично калибриране, но в този случай е силно препоръчително първо да изучите принципите на настройка на 3D принтера. Не разчитайте на автоматизацията, проверете сами платформата, ролките и всичко останало. Също така поддържайте всички основни части чисти. Когато сте подготвени в достатъчна степен, ще забележите, че дори и нещо да се обърка, вие ще можете да се справите с проблема.

Не се отказвайте при първата несполука

Случва се, когато човек започне тепърва да се занимава 3D принтиране, да има грешки. 3D принтерите са технически сложни устройства и често пъти източника на проблема не е само един. Например приплъзването на нишката по време на печат може да бъде причинено от недостатъчно напрежение на монтажния винт на екструдера, мръсна дюза, неправилна стойност на подаване, твърде ниска температура, твърде висока температура или дори комбинация от тези фактори.

Започнете от простото към по-сложното

Най-важният съвет към всеки, който прави първите си стъпки в 3D печата, е да започне от нещо просто. От най-простото, за което може да се с ети. След като сглобите и настроите принтера, отпечатайте нещо, което е с елементарна форма. Дори и да звучи скучно, истината е, че точно такива прости обекти ще ви позволят да разберете как работи машината, кога е най-добре калибрирана и коригирана за нуждите на вашите по-нататъшни задачи. Отпечатайте, например, първоначално само малки кубчета, за да проверите непрекъснатото екструдиране и точността на калибриране. После отпечатайте тези форми кухи, за да проверите минималната дебелина и здравина на стената. Както и при всеки друг бизнес, за да постигнете високи резултати, първо трябва да преминете през рутинните задачи.

Натрупване на опит за 3D принтиране

3d принтиране
3D принтиране

Колкото повече време прекарвате с 3D принтера и колкото повече научавате за това как работи той, толкова по-малко грешки ще допускате в бъдеще. Ако обърнете подходящо внимание на настройките, ще започнете да се справяте много бързо с всичко. Дори ако вашият принтер е оборудван с автоматична система за калибриране, проверете позициите X, Y и Z сами – всичко трябва да е идеално равно под ъгъл от 90 градуса. Отпечатването на малките кубчета, за което вече стана въпрос, ще ви помогне да се уверите напълно в това.

Проявете търпение и дерзайте – много скоро ще се превърнете в истински специалист по 3D принтиране!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *