Жените и мъжете в IT сферата

В наши дни, най-бързо развиващата се сфера е тази на ИТ. Тя е свързана с вземането на бързи решения, и с поемането на рискове, а всички знаем, че мъжете по природа са по-добри в тези неща. Може би, точно и заради това, по-голямата част от служителите в ИТ сферата са мъже. Жените обаче, също си имат своите незаменими качества, особено когато става дума за обединяване и сплотяване на колектива към една обща цел. Ето защо, назначаването на дами по върховете в сферата на ИТ е неизменна гаранция за успех.

Във висшия мениджмънт на една компания, която работи в ИТ сферата, предимствата на нежната половинка, пред тези на силната, са въпрос на гледна точка. За жените е присъщо да изслушват, да създават баланс на интереси, и среда за сътрудничество. Жертвоготовността на дамите, е в състояние да изведе с истински успех проект, който крие голям риск. Създаването на среда за сътрудничество обаче, в която да работят едновременно дами и господа, е едно от най-неоспоримите женски качества. При работа в такава среда, особено на ниво висш мениджмънт, се получават най-добрите решения, а също и се дава пример за подражание на всички останали служители.

За да изчезне тази дискриминация, ако въобще мога да я нарека така, се създават различни програми. Някои включват промяна в обявите за работа по върховете на ИТ сферата така, че да привличат повече жените. Други пък предвиждат обучения в ИТ сферата на жени и т.н. Трябва да кажем, че интересът към подобни програми е не просто голям, а огромен. Явно дамите не искат да изостават от половинките си, когато става дума за кариера, и те държат да се квалифицират в сферата на ИТ, и да бъдат равностойни със своите силни половинки.

Най-лесно е обаче, независимо дали сте мъж или жена, да успеете в ИТ сферата, ако сте убедени че именно това е Вашето поприще. Трябва да работите със страст, да имате желание да се учите и развивате постоянно, да сте мотивирани. Именно на такива хора разчитат в ИТ сферата, и точно тези хора получават подкрепа и приятелско рамо в гореспоменатите програми.

Най-лошото при дамите е, е дори някои от тях, поддържат остарелите схващания, че ИТ сферата не е за жени. Това изобщо не е така – нима не можете да вземате бързи решения, и да рискувате когато е нужно?! Знаем, че всяка една дама го може, така че ако сте решили да се развивате в сферата на ИТ не позволявайте на никой, и на нищо, да Ви спре, и да промени мнението Ви.

В сферата на ИТ не е важно дали си мъж или жена, важното е да имаш желание на се развиваш; да учиш нови неща, тъй като технологиите се развиват със скоростта на светлината; да умееш да вземаш решения бързо; да рискуваш; да вършиш работата си с желание, и тя да ти носи удоволствие.

Най важното, уважаеми дами, е да вярвате, че ще се справите, и ще станете отличен специалист в сферата на ИТ. И никога да не позволявате, някой да Ви убеди в обратното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *