HR агенция – какво е това?

HR е съкращение от Human Resources, което в превод означава човешки ресурси. HR агенциите представляват фирми за подбор на персонал, които осъществяват връзка между търсещите работа и фирмите, които се нуждаят от кадри.

Всяка агенция за подбор на персонал разполага с база данни – автобиографии на всички търсещи работа, които са се регистрирали в нея. Когато някой работодател се обърне към въпросната агенция с молба да му бъде намерен правилният човек, служителите започват да преглеждат автобиографиите и осъществяват контакт с хората, които отговарят на изискванията на работодателя. След първоначалния подбор, от HR агенцията изпращат одобрените кандидати при работодателя, и той на свой ред трябва да проведе интервюта с тях и да прецени кой от кандидатите ще наеме.

Ако обаче в базата данни на агенцията за подбор на персонал не бъдат открити подходящи кадри, то от там ще публикуват обяви, и ще търсят подходящия човек по различни канали. Работата на една такава агенция се състои в преглеждането на купища автобиографии, отсяване на подходящите кандидати и провеждане на първоначалните интервюта. Служителите от HR агенциите могат да преглеждат много автобиографии, да провеждат много интервюта, докато не открият подходящ кандидат. Едва тогава, човекът притежаващ нужните знания и умения ще бъде насочен към евентуалния работодател.

Може би, у Вас е възникнал въпроса „От какво печелят HR агенциите?”. Тези агенции работят на комисионна, като всяка от тях си има своя политика, относно заплащането. Някои вземат комисионна от фирмите, които търсят кадри, а други – от кандидатите, търсещи работа. В ИТ сферата, вторият вариант не е обичайна практика, но все пак има и такива агенции, които вземат комисионна от кандидатите.

Ако търсите работа, то не е лошо една или няколко такива агенции на имат достъп до автобиографията Ви – не знаете от къде може да Ви излезе късметът. Ако обаче си имате постоянна работа, имайте предвид че тези агенции понякога са много активни, и не е особено приятно да Ви звънят всеки ден с ново предложение за работа. По принцип няма лошо в това, ако желаете да си намерите по-подходяща и по-доходна работа, но трябва да знаете, че съществува и вариант, в който може да останете и без сегашната си работа.

Какво печелят работодателите, използвайки услугите на HR агенциите? Отговорът на този въпрос е много прост – работодателите не се занимават с преглед автобиографии, не губят време за да отсеят подходящите кандидати и не се занимават с провеждането на първоначалните интервюта с потенциалните кадри.

HR агенциите са създадени в услуга както на работодателите, така и на търсещите работа. Както всеки един кандидат, така и всеки един търсещ кадри може да се обърне за помощ към такава агенция, но трябва да бъдете внимателни, тъй като в последно време се навъдиха много некоректни агенции, чиято цел е само да вземат пари, а всъщност нито търсят работа на кандидатите, нито пък кадри за работодателите.

Преди да се регистрирате в такава агенция, може да потърсите информация за нея – дали е коректна или не, като изпишете името й в някоя интернет търсачка. Има множество сайтове, в които хората използвали услугите на дадена агенция, са споделили мнението си за нея – дали са доволни или не, дали агенцията е коректна и т.н. Отваряте един такъв сайт, четете мненията и сами преценявате дали да се регистрирате в избраната HR агенция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *