HR агенции

Агенциите за подбор на персонал, или HR агенциите, играят ролята на посредник между работодателят и евентуалните кандидати за работа. Всяка такава агенция разполага с база данни – CV-тата на търсещите работа, които са се регистрирали във въпросната агенция. И когато един работодател се обърне към такава агенция, за да обяви свободно работно място, той дава своите изисквания за въпросната длъжност. Тогава служителите на агенцията започват да търсят в своята база данни кандидатите, които отговарят на условията на работодателя. По този начин те отсяват само тези кандидати, които имат нужните знания и умения за длъжността. Провеждат интервю с тях, и едва тогава преценяват, кои кандидати да изпратят на среща с работодателя.

HR агенциите имат много канали за намиране на подходящия кандидат. Така например, ако не открият кандидат който да притежава нужните знания и умения, в своята база данни, те публикуват обявата за работа в някои от сайтовете с такива обяви. Отново HR-ът осъществяват контакт с кандидатите и прави първоначалния подбор. Ако и така не намерят точния човек, HR-ите имат други начини, и ги използват, докато не намерят кандидат, който да е подходящ за длъжността и да отговаря на изискванията поставени от работодателя.

В крайна сметка, работодателят сам преценява кой кандидат да назначи на свободната длъжност, а работата на HR агенцията е да направи първоначалният подбор. Използвайки услугите на такава агенция, работодателят си спестява време, тъй като не му се налага да се среща лично с всички кандидати за свободното работно място, а само с тези, които отговарят на изискванията за съответната длъжност. Така, работодателят по-лесно може да прецени кой от всички кандидати да наеме.

Много от хората търсещи работа, които са се възползвали от услугите на такава HR агенция, когато кандидатстват за някаква работа, и не бъдат изпратени директно при работодателя, мислят че на HR-ите, едва ли не,им доставя удоволствие, да отказват работа на даден кандидат, или казано по друг начин, да Ви „отрежат”. Това обаче не е така – те просто искат да изпратят при работодателя само тези кандидати, които отговарят на изискванията за съответната длъжност. Това е тяхната работа.

HR-ите не получават пари за отрязан кандидат, напротив – те си вземат комисионната едва тогава, когато работодателят сключи договор с някои от кандидатите. Целта на HR-ът не е да Ви отреже, а да изпрати правилните кандидати при работодателя. Той получава комисионна за сключен договор, а не както някои си мислят – на отрязан кандидат.

Някои пък си мислят, че HR-ите уреждат свои хора на хубавите длъжности. Това обаче е поредният мит – какъв е смисълът да публикуват обяви, да се срещат с десетки кандидати и т.н., ако предварително знаят кой човек ще бъде нает на обявената длъжност?!

Важно е да знаете също, че повечето агенции за подбор на персонал вземат комисионна само от работодателя, но има и такива, които имат такси и за кандидатите. Така че не бива да се чудите, ако отидете в такава агенция да се запишете като търсещ работа, и Ви поискат такса.

В България има много HR агенции. Някои хора гледат на тях като на „лошите”, които им отказват дадена работа, но това не е вярно. Имайте предвид, че много от работодателите се обръщат към такива агенции, за да си спестят време и нерви, и понякога, именно в HR агенцията може да откриете идеалната за Вас работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *