Опасна грешка при писането на CV

В много от CV-тата, които получаваме за консултация се повтаря една и съща грешка. Това е един лесен начин да отпаднете още на “първо четене” в процеса на селекция. Запомнете едно нещо. CV-то е документ, който ще ви носи значителна сума пари месечно в продължение на дълъг период от време. Ето защо е нужно да му отделите доста внимание.

Европейският формат на CV e общоприет в България. Да, на word темплейта има логото на формата, но това трябва да се изтрие при самото изготвяне на CV-то. Какво да напишете на негово място ли?

Ами можете да оставите това поле празно. Друг, по-добър, поне според мен вариант е да напишете “АВТОБИОГРАФИЯ“. CV-то е документ, който изобилства от детайли. Ако вие не оформите и оптимизирате именно тези малки полета ще бъдете наказани жестоко.

Когато видя така направено CV всеки път си мисля “Този човек е бързал или не е писал CV в живота си”.

Горният ляв ъгъл е първото място където попада погледът ви когато четете лист A4. И какво вижда там? Шаблон. Темплейт. Поглеждате второ CV и какво да видите – пак същия шаблон! Още едно масово, набързо-написано, отчаяно CV.

5 Comments

 1. Съгласна съм, че европейският формат за автобиография е доста тромав, но явно стандартизацията иска жертви. Посоченият пример е старият вариант на формата. Новият е тук:
  http://www.hrdc.bg/plugins/content/content.php?content.97. Отворете попълнената биография за пример и ще видите, че логото си стои – явно и затова е сложено в шаблона.

 2. Аз лично намирам шаблона за изключително неестетичен да не кажа кичозен с това знаме. Относно връзката, която сте посочили нека оставим на кандидатите сами да преценяват. Аз махам този елемент и препоръчвам да се маха. При мен носи резултати. Разбира се всеки сам си решава. Благодаря ви за коментара.

 3. Цитат: “Още едно масово, набързо-написано, отчаяно CV.”
  Имаше една поговорка за бързата кучка и това ми звучи като за нея.
  Вярно е, че ползването на шаблони безогледно не е хубаво нещо, но ако някой Ви се яви на интервю за работа примерно с дънки без един крачол, защото всички имат дънки с два крачола? Или дойде миришещ лошо, защото повечето от другите миришат добре? Предполагам, че не е нужно да казвам, че това са риторични въпроси…
  Поздрави!

 4. Един съвет от мен. Вместо “автобиография”, “cv”, “resume” и.т.н. напишете името си.

 5. @Zalmoxis Приемам съвета ти. Аз също бих направил това! Много по-естетично е. Добър блог:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.