6 причини хората, които задават въпроси да са велики лидери

richard branson

Добрите лидери предизвикват, вдъхновяват и ръководят останалите, а великите лидери се учат от тях.
Задаването на въпроси е от решаващо значение за успеха на великите лидери.
Ето и 6 причини защо хората, които обичат да задават въпроси се превръщат в страхотни лидери:
1. Никога не спират да се учат! Ако не се развиваш – умираш. Този, който задава въпроси разбира от какво решаващо значение е да бъдеш ученик на живота. Независимо, че в днешно време информацията е буквално в ръцете ни – смартфона, все още най-добър начин да научиш нещо е просто да попиташ правилния човек. Любопитните хора са като гъби – не спират да попиват света около тях.
2. Те са самоуверени, но непретенциозни! Да зададеш въпрос означава да признаеш, че не знаеш всичко, което се знае на този свят. И какво от това? Да не би някой да знае абсолютно всичко? Непретенциозните лидери имат волята да си признаят, че не са всезнаещи божества и това не показва слабост, а печелят уважение.
3. Те откриват проблеми. Намират решения. В думичката “Защо?” има огромна сила и е пътя към същността на проблема, за да се определи като такъв и да се стигне до решаването му. Иновациите се раждат от лидери, които знаят как да подходят по различен начин към проблемите, да ги изолира, чрез въпроси.
4. Те са добри слушатели. Великите лидери разбират много добре какво получават от зададените правилни въпроси и изслушват отговорите внимателно. Едно от правилата за успешен бизнес е, че трябва да слушаш повече, отколкото говориш.
5. Не са тесногръди. От управленска гледна точка е много лесно да бъдеш тесногръд и ограничен на база своя гледна точка и пристрастия. Задаването на въпроси спомага на лидерите да погледнат и от друга гледна точка.
6. Те са съпричастни! Същността на лидерството изисква емоционално интелигентност и съпричастност – лидерът трябва да разбира останалите и да ги води. Хората, които обичат да задават въпроси са жадни да бъдат в по-добри отношение с хората, които ги заобикалят. Демонстрацията на съпричастнот позволява да научат силните и слабите страни на хората, което дава възможност да ги постави в най-добра позиция, за да бъдат успешни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *