5 грешки в автобиографията за работа, които не трябва да допускате

автобиография за работа грешки

Пазарът на труда преминава през трудни времена и намирането на добра работа не е толкова лесно. Затова при търсене на работа е много важно правилно да съставите автобиография. В крайна сметка, преди да стигнете до интервюто и да се запознаете с непосредствените си началници, вашият работодател ще прочете автобиографията и ще реши дали сте подходящи за дадената компания. Ето защо, когато автобиографията е готова, прочетена и проверена, по-добре е да я дадете на приятел или роднина за допълнителна проверка.

Съществуват поне 5 грешки в създаването на автобиография за работа, които не трябва да допускате. Ако и вие сте сред търсещите работа, ето нещата, които дразнят работодателите при набирането на персонал.

1. Дизайн на текст

Различните източници, различно интерпретират допустимия размер на шрифта. Той може да е от 8 до 14 пункта. Нека се спрем на разумна средна основа, особено след като 80% от автобиографиите са написани с 10-12 пункта, като ползвания шрифт е Arial или Times New Roman. По-сложният шрифт може да доведе до факта, че на друг компютър (например на отдела ТРЗ) да не се показва правилно и възобновяването й ще я прати автоматично в “кошчето”. За по-сигурно е да записвате вашето CV във PDF формат.

Грешният размер на шрифта също „играе в минус“. Работодателят реагира по същия начин – отрицателно, ако шрифта е разтегнат, върху 5 листа с размер 16-18 pt или към страница, пълна с „фракция“ с размер 6 pt. Текстът трябва да е не само с правилно подбран размер, но и да е структуриран по значение – разделен на абзаци, с разрез, в противен случай част от нюансите, просто ще се загуби (ще бъде нечетлив).

2. Графичен дизайн

Адекватно „украсената“ автобиография е повече минус, отколкото плюс. Не са ви необходими няколко шрифта с различни цветове на фон. Най-добрият вариант е максимум 2 шрифта и същия брой вариации (удебелен / курсив). И без главни. Последното говори за много лош вкус или „крещене“.

Текстът е по-добре в класическо черно на бяло. Други вариации са подходящи, само за специалисти в творчески професии. В този случай, сдържаността и добрият вкус превъзхождат претенциозността и еклектиката. Дори дизайнерите и художниците са по-рационални да покажат талантите си в приложеното портфолио, а не в самата автобиография.

3. Граматика

Направете проверката на „правилния правопис“ преди изпращане задължително. Независимо дали сте млад специалист или мениджър с опит, не бъдете мързеливи, проверете за грешки – правописни, печатни и пунктуационни.

4. Снимки в резюмето

Изпратете резюме със снимка, ако трябва, дори да направите професионална снимка с добро качество. Вмъкнете снимка в автобиографията с подходящ размер.

Важно е снимката да е стил за документи, а не на фона на барбекю, на плажа или на фона на Айфеловата кула. Не са за предпочитане и коригирани снимки от обща групова такава.

5. Явни абсурди с претенция за оригиналност

Резюмето е есе за Вашия живот, а не страница в социалните мрежи. Това е бизнес документ, преди всичко и оригиналността е най-малкото, което се очаква от него.

Проверката на резюмето за съответствие с общоприетите стандарти ще отнеме малко време, но ще донесе безспорна полза.

В заключение:

Помнете, че автобиографията е вашата първа визитка, която ви представя пред бъдещия работодател. Както я подготвите, такава и ще е последицата от нея.

Това е като правилото за тоалета. Нека си го припомним: „По дрехите посрещат, по ума изпращат!“

Никога не казвайте, колко иновативни, креативни и енергични сте. Това вбесява всички началници, без изключение.

Успех на интервюто!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *