3 мита за успешно CV

работа

#1. “Колкото повече знаят за мен, толкова по-голям шанс имам да бъда поканен на интервю”

Пълни глупости! По-дългите cv-та отегчават и изглеждат непрофесионално. Много кандидати за работа правят тази грешка. Те мислят, че като препълнят cv-то си с факти ще впечатлят работодателя. Ако имш по-малко от 10 години опит, cv-то ти във европейски формат трябва да е не повече от 2 страници. Аз познавам хора на 23 години с 5 страници CV!

#2 “CV-то ми трябва да включва всичко, което някога съм работил. Всичко!”

Глупост, произхождаща от глупост # 1. Работодателят не иска да знае за онова лято, когато си работил като барман на морето, помагайки в семейния бизнес на чичо си. И не, това не е пример за работа с клиенти ако кандидатстваш за акаунт мениджър и си на 43 години.

#3 “Няма значение дали CV-то ми изглежда добре, важно е съдържанието”

Голяма грешка! Много важно е как е оформено CV-то ти. Общо прието е да се спазва така нареченият европейски формат. Сложи снимка за документи – това е снимка, на която зад теб няма дървета, други хора, плаж, животни и така нататък. Не от Facebook профила ти! CV-то е документ и трябва да отговаря на определени изисквания – четимост, прегледност, яснота, грамотност…

И накрая искам да ти припомня, че когато съставяш cv, трябва да имаш предвид нуждите на хората, които го четат. Направи си един експеримент. Когато напишеш cv, дай го на твой приятел и го помоли да отгатне за каква позиция кандидатстваш (не пиши позицията най-отгоре като заглавие). Обикновено това се пише в придружително писмо или се цитира референция за определената позиция. Ако приятелят ти познае, значи си свършил добра работа.

11 Comments

 1. Абсолютно е така за дългите автобиографии!Според мен хората с дълги CV-та страдат от липса на точна оценка за себе си и им трябва някой да им вдига и без друго никаквото самочувствие…Като цяло не работа им трябва, а съвсем други неща…Автобиографията трябва да е не повече от 2 страници, които са напълно достатъчно за бъдещия работодател да добие необходимата представа за въпросния кандидат.

 2. Това с европейския формат е хубаво, но аз все още използвам мой (частично взаимстван от американски темплейте) форма. И разликата се вижда веднага. Евро формата е много грозен. Като ми ги изпратят такива никога не ми харесват (самите CV-ta). Но аз знам какво да гледам и не ме притеснява формата. Важно е още отначало да става ясно каква работа го интересува човека и какви са му уменията.

 3. Задалжителен ли е EU формат в Америка не е прието да се дават лични данни като- пол, вазроаст, снимка?

 4. България е в Европа и тук се е наложил EU Форматът. В много обяви изрично изискват такъв формат. Някои хора смятат, че снимката е повод за дискриминация също:)

  Пратете един американски формат за да го погледнем:)

 5. Аз искам да споделя за последното си кандидатстване за работа преди около 2 години и по-конкретно за мотивационното писмо…

  Една СЪБОТА кандидатствах на 8 позиции от jobs.bg, като използвах добре попълнената автобиография в техния сайт и мотивационно писмо, което писах 2 часа в Notepad. В него на 3 места сложих многоточия – само ги заменях с името на hr-лицето на всяка фирма.

  В понеделник ми се обадиха от 2 фирми и ме поканиха на интервюта, които се състояха на другия ден. Кандидатствах за позиция уеб програмист и на 2-те места след разговора с интервюиращите решавах тестове свързани с длъжността. Интересното за мен е, че докато решавах теста на 2-то интервю, от първата фирма ми се обадиха и ми предложиха да започна работа при тях на третия ден (сряда).

  Според мен мотивационното писмо, което използвах, е много силно. След това го показах на няколко човека с цел да го ползват като пример при написване на такова. Но най-важното е, човек да си знае РЕАЛНАТА цена и в мотивационното писмо да я показва смело, и да представя смело своето Аз.

 6. Много бих се радвала, ако споделиш в общи линии какво гласи съответното мотивац. писмо. Може и да свърши работа. Ако не е тайна, разбира се!

 7. – Нашата фирма е много престижна, с богата история, лоялна към своите служители,…..и…..и…. – Казва интервюиращата ме жена.
  – А какво заплащане бих могла да очаквам? – питам аз след подробния разпит относно моите личностни и професионални качества.
  – Амиии….Вие какво заплащане очаквате? – пита ме Тя след известно колебание.
  – Базирайки се на своите опит и умения, квалификацията ми и не на последно място икономическото положение в страната напоследък, смятам, че удовлетворяващото ме заплащане не би могло да е по-малко от 800 лв месечно. – И после доуточнявам – Оставам с надеждата, че след доказване на своята компетентност и евнтуалния си бъдещ принос за фирмата, заплащането би следвало да бъде актуализирано във времето.
  Жената недоумява:
  – Не смятате ли, че желанието Ви е някак нескромно.
  – Не! Но ако става въпрос за смятане, със сигурност знам стойността на месечните си сметки. Смятала съм ги многократно. Зимата не са по-малко от 500 лв. В тази сметка не влизат всички останали разходи, необходими за оцеляване на семейството ми.
  – Да, да, …права сте си. …Да, но при нас заплатите не са според вашите очаквания. На този етап можем да ви предложим стартова заплата от 450 лв.
  – Разбирам – казвам аз, без да показвам своята изненада. – Предполагам, че на този етап фирмата изпитва известни затруднения, има спад в работата и предполагам, че служителите ви са по-малко ангажирани в работния процес.
  – Амииии…., всъщност работата никак не е малко,…имам предвид, че понякога се налага да оставаме в извънработно време.
  – Да, да, Разбирам, просто известни несъответствия….
  – И все пак, бихте ли приели позицията? – продължава да упорства жената.
  – Ами защо не! – Казвам с въодушевление аз – Бих постъпила във вашата фирма, но ще работя така, както се работи за 450 лв. Иначе няма проблеми….
  На следващия ден ми се обадиха, че сред множеството кандидати са се спряли тъкмо на моята кандидатура и ако желая мога да постъпя на работа до края на седмицата.
  Ха, кажете ми сега, някой разбра ли нещо???
  P.S. Не постъпих на работа в съответната фирма.

 8. Зефира, интересно интервю 🙂 Да, определено това е правилният начин да се държиш, не само на интервю.

 9. Напълно съм съгласна с написаното в статията. Тъй като съм била в позиция да наемам хора и да преглеждам автобиографии, първото нещо, с което ще се съглася с две ръце е КРАТКОТО CV. Повярвайте ми, всеки мениджър, на когото му се наложи да прегледа 100-ина, за да си избере кои кандидати да покани на интервю, ще ви бъде много благодарен за краткостта и вече сте спечелили точки. За мен другото ултра важно нещо е прегледността и ценя много когато в едно CV няма печатни грешки, не е разхвърляно по страницата, има някакъв естетически вид. Това ми говори, че човекът е а) достатъчно амбициозен в добрия смисъл на думата – т.е. прави си труда да свърши работа доре и б) обръща достатъчно внимание на детайлите.
  В тази връзка не харесвам CV-та, направени в готов формат – не ми дават достатъчно информация за кандидата :).
  Другото, с което не съм съгласна, е снимката. За какво ни е да искаме снимка от кандидата, освен ако не търсим манекени? Важни са уменията му, а не как изглежда. В тази връзка, с две ръце подкрепям практиката, наложена в развитите демокрации да не се задават въпроси за възрастта и семейното положение. Това наистина не е нещо, което би следвало да е критерий за назначаване на работа, затова не е нужно да се пише в CV-то. Аз лично винаги гледам за:
  1) Коя е последната работа на кандидата
  2) Колко дълго се е задържал там. Ако е кратко – преглеждам да видя дали не му е навик често да си сменя работата.
  3) Къде е учил
  4) Какви извънработни интереси има и ги питам за това на интервюто (помага да се разчупят ледовете, а и ако лъжат, тук най-лесно ще ги хванеш. Ако пък нямат интереси, това говори само по себе си.)
  Това наистина е всичко, което чета. 🙂 И ако е нагъчкано по страницата, редовете не са подравнени, има грешки и са използвани 58 различни шрифта и подчертавки, въобще не ги чета. 🙂

 10. А да, и към Зефира – 800 лв???? За София ли?? Вие или сте много млада, или не работите в правилния сектор :).

 11. Или историята е от преди 3-4 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.