12 различни стила на лидерство

Не всеки на ръководна позиция е истински лидер с прекрасен характер. Някои „лидери“ се ръководят от егото и несигурността си. Такива не приемат недостатъците и се опитват по всякакъв начин да контролират останалите. За щастие има и други, по-прогресивни видове лидери. Ето как изглеждат 12 основни типа лидерство.

лидерство

1. Автократично ръководство

Такива лидери не се фокусират, върху подобряването живота на хората, а върху това как да се позиционират така, че да се страхуват от тях. Този тип лидер не се консултира с другите, преди да вземе решения, той е негъвкав и дори понякога обиден. Автократите, обаче също са склонни да бъдат очарователни. Те също трябва да убедят хората по някакъв начин да им се доверят. И това е объркващо. Те са приятелски настроени и хитри, общителни и нетактични.

2. Демократично ръководство

Демократичните лидери не се фокусират, върху своя статус, а върху процеса на управление. Служителите им участват във вземането на решения, въпреки че шефът има последната дума. Той от своя страна, поема отговорност за всичко, което се случва. Този тип лидер е отличен комуникатор и се фокусира, върху справедливостта, креативността, стабилността и прозрачността.

3. Стратегическо лидерство

Стратегическите лидери, като демократичните, се грижат повече за успеха, отколкото за собствения си статус. При тях, обаче подходът им е малко по-различен. Стратегическите лидери се фокусират, върху това как да подобрят условията на труд и производителността. Този тип лидер е независим мислител и винаги е прогресивно настроен.

4. Трансформационно лидерство

Целта на лидера на трансформацията е да даде възможност на тези, които го следват, да създаде радикални, положителни промени в живота. Такива лидери, винаги са по-прогресивни и продуктивни, отколкото си представят. Техният подход е да дадат възможност на всеки човек да успее, което ще доведе до повишена продуктивност.

5. Ръководство на екипа

Ръководителите на екипи се фокусират, върху създаването на инициативни групи. Вместо само да мотивират всеки човек, те подчертават плюсовете и минусите на всеки и решават как най-добре да ги използват в екип. Ръководителите на екипи също поемат ролята на приятел, партньор, наставник.

стратегия

6. Крос-културно лидерство

Крос-културните лидери се стремят да гарантират, че различни хора могат да се интегрират в един и същи екип на равни начала. Те искат да създадат работна и социална среда, в която всички хора да просперират. Ефективен лидер в тази област може интуитивно и правилно да общува с хора от различни области на живота. Той има дълбоко разбиране на различни гледни точки, което прави ролята му много важна.

7. Промоционално лидерство

Те обръщат по-малко внимание на личната динамика или индивидуалните нужди на групата и повече на колективния подход. Те оценяват ефективността на групата стриктно по своите резултати, а не по лична удовлетвореност.

8. Усърдно ръководство

При този тип ръководство цялата власт се прехвърля на подчинените и лидерите на практика не се намесват там. Те вярват, че хората са най-добре мотивирани от личните си стремежи. Това обаче, често е най-малко ефективният тип управление, който дава лоши резултати.

9. Оперативно ръководство

Тези лидери не се интересуват особено от промените, защото поддържат статуквото. Те не са новатори и подкрепят традиционализма с ясна йерархия и система от награди и цензури за свършената работа. Такива лидери задават реалистични очаквания и стандарти.

10. Консултативно ръководство

Те са фокусирани, върху подобряване на индивидуалната ефективност и само мотивация на човек, отколкото върху управление на резултатите от екип. Тяхната цел е да мотивират хората, всеки поотделно, както и да разработят и прилагат индивидуален план за действие.

11. Харизматично лидерство

Харизматичният лидер иска напълно да промени статуквото. Той експертно знае как да убеди хората да се осмелят да се променят. Ако такъв лидер има склонност към фанатизъм или негативност, тогава става като автократичен лидер. Тези лидери, обаче са различни, защото харизматичните се грижат повече за трансформирането на структурата, а не само за спазването на правилата.

12. Мъдро лидерство

Това е най-редкият и най-ефективен тип лидери, които имат “визия” за компанията и правилно управление. Те мислят нетрадиционно, иновативно и напълно уникално. Целта им е не само да помогнат другите, да подобрят уменията си или да променят структурата си. Те искат да измислят нещо, което никога досега не се е случвало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.