10 факта, които няма да научите в университет

10 факта

Плановете ни за кариерно развитие, които имаме като деца звучат толкова лесно, че когато са ни питали “Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?”, отговорите са обичайно кратки и ясни като “учител”, “полицай”, “доктор” и “пожарникар”. Когато пораснем и постъпим в университет ни се налага да погледнем по-дълбоко в разнообразието от кариерни възможности. Докато следваме в университет постепенно избистряме посоката, в която се интересуваме и насочваме своите умения и квалификации, но за съжаление не е достатъчно, за да бъдем напълно подготвени за реалността, която ни очаква след завършването, когато излизаме на пазара на труда.
Нека да разгледаме 10 факта, за които следването в университет не успява да ни подготви:

  1. Нямате ограничение по отношение на сферата на работа и образованието, което сте получили! Например журналистиката не ви ограничава да работите единствено като журналисти. Ако сте усвоили добри комуникативни умения по време на обучението си, също може да работите в сферата на маркетинга, PR или бизнес администрация. Всичко зависи от това как ще опълзотворите възможноститите, които ще ви се открият.
  2. Дипломата не е най-важното нещо за бъдещите ви работодатели! Колкото и да не ви се иска да е така, много работодатели не ги интересува какво сте завършили, а какви умения сте придобили. Също и какъв опит имате, което по принцип е най-проблемната част на всички завършили студенти. Поради тази причина е най-добре да не търсите добре платена работа, а дори да работите като доброволци с единствената цел да придобиете така ценните опит и умения, които в последствие ще ви послужат, когато кандидатствате за желана от вас работа и заплата.
  3. Нямате нужда от диплома или иначе казано – не е нужно да сте висшист! В България има прекалено много университети (факт!), в които хиляди студенти се записват да “учат”, с единствената цел да си вземат дипломата за завършено висше образование. Да, но дипломата работа НЕ дава! Именно и поради тази причина на много места никой няма да ви иска дипломата, а ще иска да му покажете какво може да правите, за да допринесете за фирмата му.
  4. Съществуват работни позиции, за които дори и не сте чували! В някои университети има практика да се разпространяват брошури от компании, които предварително да запознаят студентите за кариерните възможности, които ги очакват като завършат и целят да привлекат човешки ресурс, от който да избират. Естествено ако отворите един сайт с обяви за работа ще видите какви ли не възможности за работа в сферата, която вие сте завършили. Естествено придружени с огромен списък от нужни умения и сертификати, които трябва да натрупате някъде другаде.
  5. Оценките в дипломата нямат никакво значение! Голяма част от студентите се борят за оценки, които никой никога няма да погледне. Поради тази причина е добре да наблегнете на разбирането и усвояването на учебните материали, а не да гоните краткосрочно шестиците.
  6. Контакти в университета! Много е важно да съумеете да изградите добра мрежа от контакти с колеги и преподаватели! В много от случаите някой професор, който е забелязал, че имате качества може да изиграе огромна роля в професионалното ви развитие, като ви препоръча на компания от сферата на вашето образование. Контактите с колегите ви от университета са също много важен фактор. Не се знае кога ще ви се наложи да разчитате на помощ от приятел.
  7. Дипломата продава! Когато споменатите по-горе фактори, че дипломата не е от значение придобият обрат и се стигне до факта, че някои дипломи са по-скъпи от други е хубаво да разберете още преди да започнете да следвате в даден университет или дадена специалност, че като завършите ще ви се иска да си намери добре платена работа. Тук дипломата продава на различна цена и юристите вероятно ще са по-добре платени от журналисти.
  8. Университетът не ви подготвя за бъдещата работа! Единствено работата може да ви помогне с трупането на опит и естествено, който има опит и умения е по-конкурентен при намирането на работа от друг. Сами трябва да се справите с това предизвикателство и университета не може да ви помогне.
  9. Работодателите очакват готови кадри! Да, никой не иска да ви наеме, за да ви обучава и да ви плаща за това. Това е и причината да не взимат току що завършили студенти.
  10. Никога не е късно да промениш работата си! Много от завършващите студенти се сблъскват с факта, че се налага да започнат работа, която в последствие не харесват. Не е проблем! Винаги може да промените посоката си и да започнете работа, която е близка до вашата специалност. Виж факт номер 1.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.