Шест характерни черти на предания служител

Нека веднъж завинаги да разсеем заблужденията: предаността към компанията няма нищо общо с трудовия стаж, пише в свой анализ изданието Business Insider.

Защото кой според вас е по-верен: сътрудникът, на който вече 20 години плащате заплата, докато той ви критикува зад гърба ви и се старае да работи колкото се може по-малко, или този, който постъпи едва преди шест месеца, но реагира дружелюбно на всичките ви изисквания и се поти да помогне на фирмата да достигне своите цели?

Всичко е относително, разбира се, но работодателите понякога наистина намират по-искрена всеотдайност в по-новите си служители.

По какво ще познаете предания сътрудник? Той обикновено поставя общото благо над собственото си (тоест – компанията над себе си), но верността му може да се изрази и чрез дразнещи за всеки шеф навици – да казва истината, например.

1. Той ви възприема като личност

Помните ли как като бяхте ученици, понякога се засичахте с някои преподавател, да речем, в супермаркета? Беше ви трудно да го възприемете далеч от черната дъска, нали? Не мислехте за учителите си като за пълноценни човешки същества, които понякога носят къси панталони, излизат с приятели и дори може би имат тениска на Grateful Dead. Когато пораснат, мнозина прехвърлят същото отношение към началника си. Той не е човек, с мечти, надежди и страхове, а просто шеф.

Преданите сътрудници обаче преобръщат трудовите отношения надолу с главата: те вярват, че искате да им помогнете да постигнат личните си и професионални цели, и ви отвръщат със същото. За тях вие не сте заплашителната фигура зад бюрото, а личност със собствен живот.

2. Той ви казва това, което най-малко от всичко искате да чуете

Общото правило е, че колкото повече стъпала в кариерата ви отделят от вашия сътрудник, толкова по-малко ще ви пречи той. Новите служители не се стараят (а и нямат шансове) да седнат на стола ви, но именно защото сте наясно с този факт, могат да си позволяват да ви посочват грешките. А ако сте добър слушател, именно от тях ще получите свежа гледна точка върху дейността на фирмата.

3. Той никога не ви критикува в чуждо присъствие

„Да покритикуваме началника” – това е забавна игра, към която всеки служител е изкушен да се присъедни – поне от време на време (със сигурност дори и момента някой от тях ви одумва).  Отчасти, сътрудниците критикуват, за да изпуснат парата, но отчасти и защото винаги ни изглежда по-лесно да свършим чуждата работа, отколкото собствената си. С други думи, понякога те са убедени, че биха се справили по-добре със задълженията ви. –

Помнете – дори и насмешките и иронията са в реда на нещата, ако не излизат от контрол. Ако ги оставите да се развихрят обаче, те постепенно ще уронят репутацията ви.

Преданите служители разбират това – те не говорят зад гърба ви, не сплетничат, и ако ще посочват грешките ви, истински или въображаеми, го правят на четири очи. В замяна очакват да им отвърнете със същото.

4. Той вярва, че неговото мнение е толкова важно, колкото и вашето

Споровете и разногласията са полезни. Чрез обмисляне на плюсовете и минусите и чрез обмен на мнения се постига прогрес. Не всеки лидер обаче иска да чуе какво имат да кажат подчинените му. Малцина разбират, че свободните дискусии не само осигуряват решение на проблемите – те стимулират персонала.

Преданите ви сътрудници вярват, че тяхното мнение е точно толкова ценно, колкото и вашето. И не се свенят да го споделят. Дори напротив – те са убедени, че вие ще се радвате да чуете другата гледна точка.

5. Без колебание подкрепя решенията ви пред околните

Навярно ви се е случвало след съвещанието някой от подчинените ви кисело да промърмори нещо от рода на: „Не вярвам, че това е правилна стратегия, ама щом сте казали – давай да се захващаме за работа.”

Мислите ли, че след подобна забележка колегите му ще проявяват кой знае какво старание? Преданият служител, дори и когато не е съгласен с вас, никога няма да го заяви на всеослушание.

6. Той говори с вас, преди да напусне

Колкото и да е предан един сътрудник, едва ли ще остане във фирмата завинаги. Причините за напускането може да са различни – от това да се изкуши от предложението на конкуренцията, до това да отстъпи пред настояванията на половинката си и да се премести в друг град. Верният служител няма да ви остави без предупреждение – тъй като е наясно, че оставя голяма дупка след себе си, ще направи всичко възможно да подготви заместник и да приведе делата си в ред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.