Чудите си какво ще работите? Очаква се недостиг на геймификатори!

Любителите на научната фантастика знаят колко прозорливи се оказват повечето художествени текстове. Щом прочетеш едно произведение и само след няколко години, странните и граничещи с невъзможното случки и персонажи по един или друг начин се появяват в настоящето. И вече не изглеждат нито невъзможни, нито странни.

Познатите професии ще изчезнат в бъдеще

С някои промени свикваме по-бързо, особено ако се случват някак си по-плавно. Дори вещи от първа необходимост с лекота биват забравени, след като на тяхно място има нови. Така се случи със стационарните телефони, вързани с кабел към стената, същата участ сполетя и пишещите машини с шумните клавиатури. Днес те имат стойност на експонати от миналото, но не и на предмети от бита, без които не можем.

Ще трябва да приемем, че повече от досега известните и популярни професии също ще изчезнат завинаги. Със сигурност, работните позиции, свързани с механични и често повтарящи се действия, нямат бъдеще. Те ще бъдат напълно заменени от роботи. Ще изтече времето и на продавачи, касиери, шофьори, пощальони, банкери. Няма да има преводачи и журналисти, а много други специалисти, като лекари и инженери, ще вършат по съвсем друг начин работата си.

Ще се появят специалисти от ново поколение

Технологиите ще продължат да се развиват, изобретенията ще стават все повече и по-сложни, с широк спектър на приложение. 3D принтирането ще навлезе не само в готварството и кулинарията, но и в медицината, където ще се принтират животоспасяващи органи. Мениджъри ще има, но на дигитална логистика, тъй като облачните услуги няма да изчезнат толкова бързо.

работа от ново поколение

След като домовете и офисите ще са пълни с роботи, някой ще трябва да се грижи за тях. Техниците също ще бъдат от ново поколение, ще им се налага да разбират и от софтуер, и от хардуер. Как ви звучи дизайнер на виртуална реалност? А архитект на дигитално съдържание, експерт по слънчеви и ландшафт технологии, геймификатор? Последното означава човек, който обучава различни специалисти под формата на игра, бъдещият гуру в преподаването.

Може би някоя от тези професии е вашата, колкото и всички да изглеждат днес като извадени от научно-фантастичен сериал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *