Хедхънтинг и кариера

Още една дума, характеризираща съвременната действителност и пазара на труда у нас. Head hunter – “хедхънтър” буквално в превод от английски означава “ловец на глави”. Това са хора, които създават контакти със служители, които имат работа към момента и им предлагат работа в друга компания. Дейността хедхънтинг се извършва основно от специализирани агенции или служители в дадена компания, които са вербувани за тази цел.

Целта на хедхънтингът е да се набелязват, следят и пре/насочват кадри от една компания в друга срещу комисионна, която може да бъде доста висока. Характерно за този тип отвличане на таланти е директният контакт с набелязания служител без знанието на работодателя. Обикновенно се обещава по-добро заплащане, условия или перспективи за развитие. Дали това е морално или не е друг въпрос.

Най-често хедхънтърите работят на високо ниво. Търсят профили на изпълнителни директори, топ мениджъри и други подоби позиции. Не трябва да се пренебрегва фактът, че по някой път е възможно да се търсят хора с потенциал за развитие т.е. по млади и без толкова опит, но с амбиции за развитие.

Хедхънтингът е вреден за една компания, тъй като може да издърпа най-ценните и кадри. Предоставя възможност за целенасочено издърпване на кадри от конкуренцията, НО е добър за специалистите защото получават по-добри възможности за развитие.

1 Comment

  1. Смятам, че е много полезно явление. Нека работодателите да знаят, че ако те не осигуряват на служителите си необходимия финансов и социален статус, може някой друг да го направи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.