Топ 10 Забиващи въпроси по време на интервю за работа

Интервю за работа
Кой е най-забиващият въпрос, който сте получавали на интервю за работа и как отговорихте? Подходящите въпроси помоагат на интервюиращия да прецени доколко отговаряте на изискванията за определена длъжност. Начинът по-който отговаряте на въпросите по време на интервю и поведението ви до голяма степен определя резултата от него. По някой път интервюиращите задават провокиращи въпроси, за да ви тестват. Ето и нашите 10 предложения за най-забиващи въпроси.#10 “Защо решихте да кандидатствате при нас?”

Грешен отговор: “Чух, че наемате и… реших да си пусна CV-то.”

Когато ви зададат този въпрос обикновенно знаят отговора. Тук се тества способността ви да се аргументирате. Изберете три (може и две) основни аргумента и ги пояснете. Например: “Защото съм завършил/имам интерес в…(образование свързано с позицията), Работил съм… (опит свързан с позицията) и имам интереси в… (областта на позицията)”.

Казвал съм го и преди, ще го повторя пак. Има значение как казвате нещата. Трябва да говорите с тон, който е искрен. Не бъдете отегчени, изнервени, притеснени или изненадани. Дръжте се така сякаш очаквате въпроса и се радвате, че ви го задават. Говорете бавно и произнасяте правилно думите.

#9 “Защо искате да работите за нашата компания?”

Грешен отговор:”Защото сте голяма компания и е престижно човек да работи за вас”

Аз бих отговорил:”Ами British Airways също е известна компания там пуснахте ли си CV-то?”. Трябва да даете смислен отговор, ако искате да вземете работата. Кажете, че сте се запознали с финансовите отчети, че виждате перспектива или нещо подобно. Нека отговорът да звучи искрен а не клише.

#8 Може ли да работите под стрес?

Кой би отговорил „Не”. Защо въобще някой би задал този въпрос? Когато ви зададат неудобен въпрос винаги може да се пошегувате с някоя смешка от рода на „да работя под стрес е нормалното ми състояние” или да отговорите сериозно като подкрепите отговора си с адекватни примери. Помислете за стресови преживявания на предишната си работа и просто обяснете на интервюиращия.

#7 Ако бяхте животно кое бихте били?

Повечето хора биха отговорили „лъв, пума, тигър, акула… „ и тогава интервюиращият пита „И според вас какво е общото между Лъв и счетоводител?” Тоест, добре е да може да говорите за себе си и вашия психологичен портрет. Разновидност на този въпрос, който съм чувал е”Ако бяхте герой на LOST кой щяхте да бъдете?” Разбирате, че такъв тип въпроси могат да бъдат доста разнообразни. Важното е да съобразите отговора с длъжността, която се надявате да заемате. Няма нищо общо с любимото ви животно (аз харесвам акулите), а с това как изборът ви е свързан с работата.

#6 Какво според вас е сексуален тормоз?

Не казвайте неща от рода на „Ела по-близо и ще рабереш”
Това е въпрос, който по принцип не би трябвало да ви зададат освен ако не искат да ви тестват наистина сериозно. Според мен е крайно неуместен

#5 Употребявате ли алкохол и наркотици?

Това е любимият ми въпрос. Обикновенно отговарям след кратък размисъл все едно, че мисля концентрирано: „Не знаех, че трябва да избирам”. Това хвърля в смях събеседника ми и после казвам, че всъщност спортувам активно и никога не съм палил цигара.

#4 Коя е най-голямата ви слабост?

Ние сме хора и имаме слабости. Те знаят това. Сега питат за вашата. Вие имате слабости! Само трябва да кажете една от тях. Толкова ли е трудно? Въпросът тества вашата самонаблюдателност и самокритичност. Аз бих казал „Аз имам две основни, които съм забелязал през годините”-това винаги ги изненадва. И после си казвам две слабости. Когато говоря за слабостите си винаги съм спокоен и ентусиазиран. Искам да покажа, че не ме е страх от тях и работя за да ги преодолея.

#3 Как бихте се описали с три думи?

99.9% от кандидатите мислят 3-4 мин преди да кажат нещо необмислено. На всяко интервю питат нещо подобно. Защо никой не измисли нещо оригиналноза отговор. Когато са ми задавали този въпрос отговарям 2 секунди след въпроса. Отговарям така сякаш съм знаел въпроса преди пет години. Винаги се наслаждавам на изражението на интервюиращия. Това е важен въпрос. Думите, с които се описвате трябва да са свързани с позицията, за която кандидатствате

#2 Как се виждате след пет години?

Ето това е безспорния победител. Ако не сте го чували на интервю, то ще го чуете скоро, повярвайте ми. Ако вече сте загубили интервюто може да кажете. „След пет години ще празнувам петата годишнина от задаването на най-тъпия въпрос в живота ми” Ако все пак искате да се задържите можете да му кажете, че за пет години има много фактори, които могат да се променят и е доста трудно да се даде отговор.

Този въпрос цели да установи дали планирате и имате визия. В този вид въпросът е много отворен и може да не отговорите дори конкретно за работата. Например „След пет години смятам да съм се справил със слабостите си (ако сте споменали две)”

#1 Имате ли въпроси към мен?

Почти всяко интервю завършва с този въпрос. Вие трябва да имате въпроси. Това е вашият шанс да притиснете интервюиращия. Един много силен въпрос е “Сега, след като се запознахме, мислите ли, че бих могъл да се справя на тази длъжност?”

Сигурен съм, че всеки е имал трудни моменти по време на интервю. Тук е мястото да споделим всички моменти, които са ни разваляли интервютата и да изградим обща база от въпроси и отговори с цел да печелим всяко интервю.

59 Comments

 1. други хитови въпроси, които са ми задавали:
  * “Защо напуснахте предишната си работа?”
  * “Мислите ли скоро да имате деца?”
  * “Каква зодия сте?” (съществен момент)
  * “С какво се занимават родителите ви? За какво ще даде баща си парите от пенсията си?(военен е)

 2. @ dari относно “Защо напуснахте предишната си работа?”
  Няма правилни отговори на този въпрос. Според мен се задава в 90% от случаите. Искат да знаят какво те мотивира на работното ти място и кое би те накарало да си тръгнеш. Много ценно допълнение към топ 10 въпросите:)

  Моят съвет е никога да не злепоставяш предишния работодател. Кажи, че искаш да се развиваш или някаква друга “положителна” причина за смяната.

  “Мислите ли скоро да имате деца?” – Това е дискриминация!

  “С какво се занимават родителите ви? За какво ще даде баща си парите от пенсията си?(военен е) – В коя компания те питаха това?

 3. Статията е чудна дава много полезна информация.
  коментарите също!

  по въпроса за колата по професия съм физик и ще разясня нещата..значи: никое творение на който и да било не може да достигне скоростта на светлината защото както е по закона на Айнщайн колкото повече едно тяло ускорява(увеличава скоростта си)и се доближава до скорост близка до светлинната(328хил.км/сек.)толкова по тежко става то и съответно енергията необходима за задвижването му също се увеличава(прогреси и тук не съм съгласен с едно по горно мнение,че колата би се превърнала в кълбо от енергия с МАЛКА маса напротив става точно обратното.Ако дадете например рязко газ с колата си се прилепяте към седалката и ставате по тежък не по лек)следователно накрая се получава,че за да бъде задвижено което и да било тяло със скоростта на светлината би му било нужно БЕЗКРАЙНО количество енергия (б.т.в.енергията във вселената е крайна- не се губи и не се създава)ткаче такова нещо не би могло да стане.
  Но ако предположим хипотетично,че това е възможно:след като колата се движи със светлинна скорост от 328хил км/сек.то ако включите фаровете светлината би се движила не с 328хил.км/сек а със 600хил.км/сек.т.е.тя ще се движи с двоъно по голяма скорост.
  Крайният извод е,че фаровете биха ви осветявали пътя както обикновено и биха се държали както ако бяха в нормални условия.т.е.хората си мислят,че след като колата се движи със скороста с която се движи и светлинния лъч в момента в оито запалите фаровете те няма да светят извън колата защото скоростите им на движение са еднакви по принцип. ама всъщност не е така.Истината е ,че ще си светят прекрасно и ще се виждат от далече.

 4. Здравейте, темата е много интересна. Ще ви споделя интересен въпрос, който ми зададоха на интервю за работа. Ясно ми е, че отговора на въпроса определя способностите на кандидата за справяне с конкуренцията. Както знаем почти всяка организация работи в конкурентна среда. Ето го въпроса: “Какво бихте направила, когато при равни условия, конкурентна фирма предложи същата услуга или продукт на по-ниска цена, а Вие нямате възможност да сваляте цената?”

 5. За 05.20.08
  “Все пак запалатата влиза в графа разходи.”
  Работодателя е наясно , че запалатата на наетия човек ще му е в глава разходи , от счетоводна гледна точка, и това не е проблемът за който мисли при наемане.
  Основният въпрос ,който е в главата на работодателя, е дали човека насреща ще е АКТИВ за фирмата му, или ПАСИВ.И то не в счетоводния смисъл на думата АКТИВ / ПАСИВ , а в бизнес смисъла на думата.
  При нтервю за работа първото нещо което трябва да знае кандидата е – при кого от фирмата отива на интервю?
  Ако е пред собственика или главния акционер , кандидата е пред човека заложил капитал , носещ материална отговорност и очакващ доходност от инвестициите си.Той има много по-други изисквания.Човекът кандидатстващ за работа рядко ще чуе “екзотични ” въпроси и интервюто със собственика обикновенно е доста разчупено и добронамерено делова атмосфера.
  Вторият тип провеждащи интервю са наемни работници от по-висок ранг.Те са пред кандидат също за наемен работник.На интервюиращия в повечето случаи са му дадени някакви параметри за кандидатите които да наемат.Точно тези интервюиращи си позволяват горната “екзотика” при интервю с кандидати за работа.

 6. Въпросът за колата с фаровете е насмешлив и оригинален. Безмислено и супер сухарско е според мен на такъв въпрос да се отговаря от чисто физична гледна точка – смятате ли че някой го интересува дали реално е възможно или не (всъщност въпроса се задава ИМЕННО защото не е), дали колата става по-тежка и т.н.? Ако аз бях един работодател никога не бих Ви наел на работа ако на този въпрос ми отговорите така. Според мен отговорът на работодателя zaz е най-правилен и най-оригинален. Много съжелявам, че не е посочил точно от коя компания е.
  А иначе относно въпросите – колкото и глупав и безмислен въпрос да Ви зададат помъчете се да се измъкнете от него или с чувство за хумор или с оригинално мислене и всичко ще е наред.

 7. Наистина много ценна статия, по повод на въпросите, веднъж ме попитаха в опит да ме затапят, защо на първо място в полето за езици съм посочила български и след това останалите. – Отговорът ме беше кратък, защото много хора го знаят, но малко го владеят, а аз го владея.
  И така деветчленна комисия остана безмълвна.
  А за колата и фаровете, все си мисля, че задачите, започващи в условието Представете си … имат един и същ отговор, когато стане напечено спираш да си представяш 🙂

 8. -Колата (лампите във фаровете) са източникът на светлината. Светлината се движи със скорост 300 000 м/сек СПРЯМО източника, т.е. спрямо фаровете.
  -Следващото по големина цяло число СЛЕД 2, според мен е 1. Числото 3 е ПРЕД 2 по големина…)))

 9. Здравейте. Съвсем случайно попаднах на тази статия, но е много интересна и полезна. Аз живея в чужбина и мога да споделя моя опит от интервютата тук. Освен по-голямата част от въпросите в статията, са ми задавали и:
  – Защо напуснахте предната си работа?
  – Какво ви привлече в нашата обява (към нашата фирма)?
  – Какво знаете за нас?
  – Какво беше най-високото ви постижение на предишното ви място?
  – Какви бяха отношенията ви с колегите и шефовете?
  – Ако трябва да направие нещо, което ви е наредено от прекия началник, което вие не смятате за правилно, какво бихте направили?
  – На въпроса – Имате ли въпроси към мен? Положително кандидатът трябва да има въпроси. Моят съвет е:
  – Това нова позиция ли и или е освободена? Защо е напуснал предишният служител?
  -Сега след като интервюто е към своя край, мислите ли че бих била подходящ/а да работя с екипа.
  – Какви са бъдещите планове за развитие на компанията?
  – Инвестирате ли в обучението на своите служители?

  Пожелавам успех на всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.