Топ 10 Забиващи въпроси по време на интервю за работа

Интервю за работа
Кой е най-забиващият въпрос, който сте получавали на интервю за работа и как отговорихте? Подходящите въпроси помоагат на интервюиращия да прецени доколко отговаряте на изискванията за определена длъжност. Начинът по-който отговаряте на въпросите по време на интервю и поведението ви до голяма степен определя резултата от него. По някой път интервюиращите задават провокиращи въпроси, за да ви тестват. Ето и нашите 10 предложения за най-забиващи въпроси.#10 “Защо решихте да кандидатствате при нас?”

Грешен отговор: “Чух, че наемате и… реших да си пусна CV-то.”

Когато ви зададат този въпрос обикновенно знаят отговора. Тук се тества способността ви да се аргументирате. Изберете три (може и две) основни аргумента и ги пояснете. Например: “Защото съм завършил/имам интерес в…(образование свързано с позицията), Работил съм… (опит свързан с позицията) и имам интереси в… (областта на позицията)”.

Казвал съм го и преди, ще го повторя пак. Има значение как казвате нещата. Трябва да говорите с тон, който е искрен. Не бъдете отегчени, изнервени, притеснени или изненадани. Дръжте се така сякаш очаквате въпроса и се радвате, че ви го задават. Говорете бавно и произнасяте правилно думите.

#9 “Защо искате да работите за нашата компания?”

Грешен отговор:”Защото сте голяма компания и е престижно човек да работи за вас”

Аз бих отговорил:”Ами British Airways също е известна компания там пуснахте ли си CV-то?”. Трябва да даете смислен отговор, ако искате да вземете работата. Кажете, че сте се запознали с финансовите отчети, че виждате перспектива или нещо подобно. Нека отговорът да звучи искрен а не клише.

#8 Може ли да работите под стрес?

Кой би отговорил „Не”. Защо въобще някой би задал този въпрос? Когато ви зададат неудобен въпрос винаги може да се пошегувате с някоя смешка от рода на „да работя под стрес е нормалното ми състояние” или да отговорите сериозно като подкрепите отговора си с адекватни примери. Помислете за стресови преживявания на предишната си работа и просто обяснете на интервюиращия.

#7 Ако бяхте животно кое бихте били?

Повечето хора биха отговорили „лъв, пума, тигър, акула… „ и тогава интервюиращият пита „И според вас какво е общото между Лъв и счетоводител?” Тоест, добре е да може да говорите за себе си и вашия психологичен портрет. Разновидност на този въпрос, който съм чувал е”Ако бяхте герой на LOST кой щяхте да бъдете?” Разбирате, че такъв тип въпроси могат да бъдат доста разнообразни. Важното е да съобразите отговора с длъжността, която се надявате да заемате. Няма нищо общо с любимото ви животно (аз харесвам акулите), а с това как изборът ви е свързан с работата.

#6 Какво според вас е сексуален тормоз?

Не казвайте неща от рода на „Ела по-близо и ще рабереш”
Това е въпрос, който по принцип не би трябвало да ви зададат освен ако не искат да ви тестват наистина сериозно. Според мен е крайно неуместен

#5 Употребявате ли алкохол и наркотици?

Това е любимият ми въпрос. Обикновенно отговарям след кратък размисъл все едно, че мисля концентрирано: „Не знаех, че трябва да избирам”. Това хвърля в смях събеседника ми и после казвам, че всъщност спортувам активно и никога не съм палил цигара.

#4 Коя е най-голямата ви слабост?

Ние сме хора и имаме слабости. Те знаят това. Сега питат за вашата. Вие имате слабости! Само трябва да кажете една от тях. Толкова ли е трудно? Въпросът тества вашата самонаблюдателност и самокритичност. Аз бих казал „Аз имам две основни, които съм забелязал през годините”-това винаги ги изненадва. И после си казвам две слабости. Когато говоря за слабостите си винаги съм спокоен и ентусиазиран. Искам да покажа, че не ме е страх от тях и работя за да ги преодолея.

#3 Как бихте се описали с три думи?

99.9% от кандидатите мислят 3-4 мин преди да кажат нещо необмислено. На всяко интервю питат нещо подобно. Защо никой не измисли нещо оригиналноза отговор. Когато са ми задавали този въпрос отговарям 2 секунди след въпроса. Отговарям така сякаш съм знаел въпроса преди пет години. Винаги се наслаждавам на изражението на интервюиращия. Това е важен въпрос. Думите, с които се описвате трябва да са свързани с позицията, за която кандидатствате

#2 Как се виждате след пет години?

Ето това е безспорния победител. Ако не сте го чували на интервю, то ще го чуете скоро, повярвайте ми. Ако вече сте загубили интервюто може да кажете. „След пет години ще празнувам петата годишнина от задаването на най-тъпия въпрос в живота ми” Ако все пак искате да се задържите можете да му кажете, че за пет години има много фактори, които могат да се променят и е доста трудно да се даде отговор.

Този въпрос цели да установи дали планирате и имате визия. В този вид въпросът е много отворен и може да не отговорите дори конкретно за работата. Например „След пет години смятам да съм се справил със слабостите си (ако сте споменали две)”

#1 Имате ли въпроси към мен?

Почти всяко интервю завършва с този въпрос. Вие трябва да имате въпроси. Това е вашият шанс да притиснете интервюиращия. Един много силен въпрос е “Сега, след като се запознахме, мислите ли, че бих могъл да се справя на тази длъжност?”

Сигурен съм, че всеки е имал трудни моменти по време на интервю. Тук е мястото да споделим всички моменти, които са ни разваляли интервютата и да изградим обща база от въпроси и отговори с цел да печелим всяко интервю.

59 Comments

 1. На един познат му бяха задали следния въпрос на интервю за работа в Mtel: “Колко бензиноколонки има в София?”
  За щастие момчето не се е спекло, а е казало първото 5 фифрено число, което му е хрумнало. Естествено интервюиращият решил да се заяде и попитал: “А ти откъде знаеш”, но той го затапил с: “Броил съм ги”.
  Понастоящем момчето работи в IT отдела на Mtel 😉

 2. А мен ме питаха кое е най-смелото нещо което бих направила за да впечатля комисията и да грабна работата. След едноминутно мълчание от моя страна ми се каза че трябва да изпея една песен или да кажа стихче, за да заслужа работата и да покажа колко много я искам. Бих казала ,че ако имах оръжие в онзи момент щях да го ползвам с удоволствие (уточнение: не съм кандидатствала за вариете, аниматор или певец, а за сериозна позиция). Обясних, че не желая да пея и да ходя на ръце и затова не ми се обадиха за позоцията 🙂 .

 3. По принцип ако има много въпроси от този тип – това означава, че работодателя или hr-a е с доста старо мислене и не е запознат с новите тенденции при подбор на кадри. Според мен най-важното е да се разберат уменият на човека отнасящи се за позицията. Всичко друго можем да научим докато говорим за неговите умения.

 4. Много добра статия. Лично и давам 10 по десетобалната система. Кофти е да се попада на въпроси от този тип, особедно на тези засягащи личното Ви пространство, но работодателя прави каквото си иска само и само да достигне до някакъв образен профил за Вас.

  Някой въпроси са извън професионалният контекст, но са точни за изграждане на някаква представа що за човек седи пред интервиьоращия…:)

 5. Определено тази статия ще я прочета отново преди да отида на първото си интервю за работа 🙂

 6. Blinky благодаря за максималната оценка. Надявам се да има още такива статии. А и доста неща съм научил от http://www.predpriemach.com

  jenia Aко ме накарат да пея за да взема дадена работа бих си тръгнал веднага.

  Ето един съвет от мен ако искате да натриете носа на интервюиращия. Когато ви зададе коронния си въпрос “Имате ли въпроси към мен?” кажете, да имам и питайте” Представете си, че една кола се движи по-бързо от скоростта на светлината … какво би се случило ако включите фаровете в този момент?”

  Само гледайте реакцията. В моят случай човекът ме погледна и каза не знам, всъщност никога не съм мислил за това. Аз станах бавно и казах … знаете ли… не бих работил в компания, в която не знаят отговора на този въпрос и си тръгнах!

 7. @admin, бате винаги съм за готините неща.:)

  А това нямаше начин да го пропусна.:)

 8. ” Представете си, че една кола се движи по-бързо от скоростта на светлината … какво би се случило ако включите фаровете в този момент?”

  Това ме разби тотално 🙂 Нямам думи 😉

 9. О ужас хахах ами мен са ме питали наред с други глупости ( не толкова шокиращи) – дали членувам в секта !?!?! А що се отнася до онези , които са карали Женя да пее – тия нещо не са били в час – аз личо въобще не бих взела подобни хора сериозно – -ка моли да работя за тях.ЕСтествено браво на Женя щото не се съмнявам,че има и кандидати, които са попели танцувалии или каквото там са ги карали

 10. Никой не обича жертвите и отчаяните хора.

  #10 “Защо решихте да кандидатствате при нас?” Друг грешен подход е да кажете защото ми трябва работа… имам нужда от пари. Те знаят, че искате заплата, вместо това се дръжте така сякаш парите не са основното нещо. Помнете, че заплатата е в графа разходи на работодателя.

 11. Мисля, че трябва да има продължение тази статия. Много е ценна, но може да се допълни. Има и други интересни въпроси. Мен са ме питали “Каква заплата очакваш да получиш?” Как да отговоря на този въпрос? Ако кажа повече, ще отпадна, ако кажа по-малко ще загубя пари.

 12. @cv tips колега прав си за продължението смятам да пусна продължение. Въпросът, който задаваш е много ключов. Има няколко стратегии за отговор.

 13. cv tips, винаги казвай заплатата, която искаш и смяташ че съотвества в момента на пазара. Първоначално дори кажи, че всичко което според работодателя съотвества на пазара и твоите умения ще те задоволи.

 14. Голям гаф е че очаквате да израстнете в кариерата.Някои от шефовете ще ви сметнат за прекален кариерист и ще се опаси да не му седнете на мястото.
  Много бих искала да развием темата:как да се обосновем, че искаме увеличение на заплатата си?!…и въобще как да го направим, щото шефа не се сеща…

 15. @anha Нормално е да се притеснят, не мислиш ли? Ако те питат как се виждаш след 5 години и ти кажеш “Мечтата ми е да съм мениджър човешки ресурси във вашата компания” дали няма да им замръзне усмивката. Трябва да обмислиш внимателно обстоятелствата – интервюто е 90% психология.

 16. За заплатата ще напиша отделен пост. Там е сложно!!

 17. Ако ви накарат да пеете, имат нещо в предвид. Кандидатите, които се нацупят и откажат, после ще отказват служебни задължения “под нивото им”. Никой не го интересува как пеете. Ако си го мислите…
  Заяждането с HR служителя е отчаян ход на човек осъзнаващ, че не е способен да заеме поста. Това е като да те отреже мацка, и да я наречеш “кучка”. Да, човекът може и да задава странни въпроси, но вие на интервю за работа ли сте отишли, или да се хвалите колко сте велик?

 18. Страхотна статия 🙂 Поздравления!

 19. Темата е наистина добра! Бих искала да се “открехнат” и темите за заплатата и облеклото. Защото май вече строго-официалното е смешно………….

 20. Според мен статията е добре написана. Повечето въпроси наистина се срещат и обясненията им са добри. Има няколко въпроса, които според мен не са често срещани и отговорите не са винаги правилните, но все пак става дума за хора. Винаги всичко е различно.

  Мен винаги ме забиват с един въпрос – “Разкажете ми нещо за себе си.” или “Разкажете ми за себе си…”
  След най-тъпата ми физиономия и въпрос – “какво по-точно?” следва отговор – “ами просто нещо за себе си” или “все едно не съм чел автобиографията ти…”
  В едни от случаите 100% не ми бяха чели автобиографията. Това си го проверявам когато питат (точно коя специалност) или точно при кой работодател, ако спомена само длъжността. Тогава им казвам – ами нали си пише и ако не са я чели започват да ровят.
  Имаше един случай с една застрахователна фирма, където интервюиращия ме пита поне 3-4 пъти разкажете нещо за себе си, а аз питах какво… След това ме попита – бихте ли работили на граждански договор, а аз му отговорих не благодаря – довиждене, взех си чантата и се отправих към вратата.

 21. Относно въпроса за колата и светлината…

  Ако автомобил се движи със скоростта на светлината и запалите фаровете те ще светнат 🙂 Но няма да се види. Какво ще се види всъщност?

  От позицията в която сте и виждате колата вие ще видите и светещи фарове. В момента, в който виждате колата обаче – тя вече няма да е там – ще виждате просто къде е била колата, защото отразената от колата светлина достига до вас по-бавно отколкото се премества колата.

  Надявам се, че отговорът ни Ви удовлетворява 🙂 и бихте започнали работа в нашата фирма.

 22. Статията е много интересна и полезна.
  Човек май трябва да е подготвен за тези забиващи въпроси, ако иска работата
  Браво за идеята 🙂

 23. Искам да допълня два въпроса, които почти винаги задават, когато кандидатстващия е от женски пол:
  – Имате ли малки деца?
  и
  – Кой ви гледа децата когато се разболеят?
  Докато децата ни пораснат, ние ще остареем и пак няма да сме подходящи кандидати.

 24. Интересна статия и още по-интересни коментари след нея.
  Ако някога се направи “автомобил”, който да се движи със скоростта на светлината (въпреки че е невъзможно да се направи автомобил) най-вероятно няма да виждате нищо извън него ако сте в него. Поне така си мисля 🙂

  А по темата – как бихте отговорили на въпрос “Кое е най-голямото постижение в кариерата ви?”

  На интервютата аз се държа нормално, смятам че е правилно човек да бъде себе си, ако иска да се задържи на тази позиция. Ако лъжеш рано или късно ще те хванат. Ако се подценяват и те ще подценят заплатата и отношението към себе си.
  Относно това каква заплата очакваш – пиша си го в CV-то. Минимална и желана, на който не му изнася не ми звъни 🙂

 25. Темата безспорно е интересна. За мен най-важният извод, който трябва да си направи човек, е да се подготви много сериозно преди интервюто. Както за въпроси като посочените в статията, така и да проучи малко по-задълбочено фирмата, в която кандидатства.

  Добрата подготовка е гаранция за успешно интервю.

 26. Или както казват умните хора: “Много пот в тренировката – малко кръв в битката”.

 27. Много готина статия! А колата и светлината – хаха без коментар 😉

 28. Vili Bili да не си от Софийския Университет?

 29. Мен ме попитаха в колко други фирми още съм подал документи. До тук нищо странно. Но след като разбраха, че всъщност кандидатствам за работа само на още едно място, започнаха да ме разпитват подробно за другата фирма – коя е, защо съм избрал точно нея и т.н.
  Не мога да определя този въпрос като затапващ – напротив, лично аз предпочитам директността и се изкефих на въпроса, но просто ме изненадаха. Не знаех, че има практика да се разпитва на подобна тема. Или пък няма? Как мислите?

 30. А защо си мислите, че кола, движеща се по-бързо от светлината, има фарове?

 31. Ами логично е да има според мен.

 32. strahotno e , 4e wi ima i blagodarq na vsi4ki , koito sa spodelili opita si !

 33. При мен най-често задаваният въпрос е-“Какво ще правите,ако детето ви се разболее?”Еми какво да го правя няма да си го хвърля

 34. strahotno, nqkoi se e potrudil da sazdade ne6to naistina polezno.

 35. Здравейте много интересна дискусия. Аз от ролята си Генерален Мениджър искам да ви изясня психологията на интервюто за работа. Мениджърите в една институция дават на 100% от себе си за неиното благо като обявиш позиция за свободна и поканиш потенциален “работник” на интервю нещата са изцяло в негови ръце дава се шанс от самото начало да насочи разговора. Глупавите въпроси които вие изтъквате добиват представа за вашето мислене от всеки един въпрос, съобразен със дадена ситуация излага на показ вашето логическо мислене. Относно майките да не е голям проблем, че имате малко дете но когато заемате определен пост заемащ главна роля в структурата на фирмата и имате проблем с детето това ще ви “завладее” на 100%
  И хората които изграждат структората на работа как да разчитат Една работа се върши или не няма средно положение.
  Но повечето хора и особено в България е изкривена тази представа.

  И един съвет БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ

 36. Чудесна гледна точка:) Нека да чуем какво мислят и от другата страна. Член на екипа ни води интервюта в БТК по международни проекти. Тя има доста опит в селекцията на кандидати. Все още нямаме генерален мениджър и се радваме, че споделяте опита си с нас. Целта на блога е да помага.

 37. мноо хубава статия …
  Та за колата и светлината …когато телата се движат с огромни скорости близки до скороста на светлина ,кинетичната енергия на частиците изграждащи колата ще се възбудят до такава степен ,че ще имаме само едно калбо енергия с много малка маса или както са казали ората Е = мц^2 ,ц= 300 000м’s …та до там с фаровете

 38. “Член на екипа ни води интервюта в БТК по международни проекти. Тя има доста опит в селекцията на кандидати.”
  Явно иа доста опит. В БТК постоянно има съкращения и новоназначения. Назначените след това ги съкращават и т.н.

 39. @ Baynov | Мисля, че си прав, тя напусна от там. Но имат проблеми с оборота от хора. Лично според мен, проблемът в БТК е, че назначават неподходящи хора на ръководни позиции. Също така назначават хора с 12 клас за мениджъри човешки ресурси. Това е без аналог. Завършили са Испанска филология в СУ (по-точно прекъснали са на 3-тата година) и стават мениджъри по нещо. Е как да стане?

 40. здравейте, много полезна статия,

  присъединявам се към питането за това, как да поискаме повишение на заплатата, ако шефа не се сеща …

  сърдечно благодаря на отзовалите се 🙂

 41. Ами как с се виждате след 5 години не е тъп въпрос.
  Често компанията не може да ти предложи развитие. Наема те на определена длъжнос и знае че шанса да се издигнеш клони към нула. Ако кажеш че искаш да се развиваш и след 5 години би желал да поемеш повече отговорности и да управляваш малък екип, на човека му е ясно че след 2 години ще напуснеш 🙂
  Ако кажеш ами искам да се усъвършенствам в работата си и да си и дадеш да се разбере че те интересува да имаш точна длъжностна характеристика, работодателя знае че може да разчита на теб , стига да ти плаща малко над средното на пазара.
  Няма правилни и грешни отговори. Ако си искрен и не се надуваш, а работодателя знае какво иска, смятам всичко ще е наред.
  Проблема е че често работодателите са изобщо не знаят какъв човек им трябва защото самите те не знаят къде искат да са след 5 години нито имат идея как да стигнат там.
  Обратното също е вярно, кандидатите също често са мързеливи, нахални и алчни, и ако искат да са честни биха отговорили че след 5 години искат да получават възможно повече и да работят възможно по-малко

 42. “Обратното също е вярно, кандидатите също често са мързеливи, нахални и алчни, и ако искат да са честни биха отговорили че след 5 години искат да получават възможно повече и да работят възможно по-малко”

  Много добре казано!

 43. Ходила съм на няколко интервюта, и такива въпроси определено ме дразнят. Задават ги хора от отдел Човешки ресурси, които си нямат понятие човек с какви знания се търси. Примерно аз съм програмист, много е важно с какви технологии съм се занимавала, а не някакви психо въпроси.
  “Какво е най-голямото ти постижение в живота?” – как ще отговорите, открих лекарство против СПИН.
  Относно това Как се виждам след 5 години, да питат направо, искате ли да се развивате в кариерата. Като поне при нашата професия, не всеки иска да ръководи екип, има хора, които си остават програмисти и това също е добре, защото се засредоточават най-вече в технологиите и пак са едни от най-ценните кадри за всяка компания.
  Аз лично, се радвам, че в повечето случаи ме интервюират хора, които разбират, а с Човешки ресурси само се уточнява заплатата, защото за друго не стават тези хора според мен.

 44. Интересни мнения прочетох. Полезно е човек да опита да разбере и да вникне в мисленето и на отсрещната страна. Безспорно се задават шаблонни и безмислени въпроси на някои интервюта.
  Други, които вие намирате за неуместни, или глупави се задават с конкретна цел. а именно интервюиращия да добие представа за гледната ви точка по въпроси от различно естество, да се опита да разбере дали бихте си паснали с настоящия екип, дали имате потенциал и стремежи за развитие – дали се стремите към по-висока позиция, или се чувствате комфортно с настоящата си професия и единствено се стремите към по-високи доходи.. Нормално е, за да получим отговорите, които търсим, да задаваме въпросите не в прав текст – в крайна сметка ролята на HR-a е повече да вникне в психологическия профил на кандидата. Ако попитам “имаш ли желание да се развиваш”, кой от вас би отговорил с “не”? Та кой няма желяние да се развива – по един, или друг начин?!
  От друга страна – подбора е комплексен процес. Ако за позицията се изискват специфични умения (програмист примерно), нормално е HR-a да не може да прецени обективно – затова се правят втори срещи, на които присъстват компетентни в областта лица, или пък се правят тестове.
  Както казах – винаги има две страни. Безспорно има колеги, които не са най-добрите специалист, но пък и вие не бъдете толкова критични – за всяко нещо си има логично обяснение 🙂

  Поздрави!

 45. Zdarveite ,interesna tema se zadava .Moeto mnenie e ,4e tezi hora kopirat zapadniq model,no zabravqt narodopsihologiqta ni.Prevejdat nqkakvi standartni vapro64eta ot drugi avtori i psiholozi i si mislqt ,4e zadavaiki ni gi na nas ,6te polu4at otgovori na vaprosite si .zatova sa i tolkova absurdni i ni zvu4at taka glupavo.Istinata e v tova ,4e kogato edin rabotodatel ne nameri svoi podhod za podbor na personala si intervutata po 4ujdi modeli stavat bezsmisleni.Dragi rabotodateli,ne izbiraite sme6nici ili aktiori na rabota a precenqite tehnite znaniq i umeniq togava 6te e pravilen izborat Vi.

 46. Малко обобщително:

  Leni, съгласен съм донякъде. Съгласен съм, че много от тези въпроси биха звучали не на място и идиотски тук в България, и че затова виновна е народопсихологията ни. Българите са доста ръбати като цяло, и не се правете на засегнати, щото си го знаем, че тук усмивката струва пари едва ли не! Но от реалността в България чуствителността е притъпена и се мисли на дребно и без особена цел. Ето, вика си един програмист, дошъл съм да им програмирам, кво ме занимават с глупости? Е добре де, ако си толкова велик и дипломиран, дали си по-закачил и малко добри обноски? Щото до това опира в крайна сметка – един разговор нормален без да се правиш на интересен дали можеш да проведеш. Ако мислиш, че на интервюто те само искат да те изпитат колко знаеш да програмираш – дълбоко грешиш. Искат да видят колко си ръбат като характер и дали ще си им досаден и дали си целенасочен и съвестен. Един човек който е целенасочен и съвестен не би се обидил или вцепенил от нито един от въпросите в статията.

  Интервюто е шанс да се опознаете с фирмата, с колегите, с атмосферата. Това не е 7ми клас, че да само да си решиш задачките и да си готов. Трябва да се види доколко бъдещите ти колеги биха те търпели на новата работа – все пак с тях ще се наложи да стоиш до късно някой път да не изпуснете срок и тогава, под напрежение като е екипа, последното което му трябва е някой ръбат и нецивилизован да вдига врява. Може да попиташ – на кой му пука как ти се държиш ако си някъв гений в областта си – е ама явно не си, след като си търсиш помощ от този сайт, нали?:) Плюс това – има на кой да му пука – пука му на тоя дето ти определя заплатата, така че ако я искаш работата, не само ще запееш, ами и ще затанцуваш. И ще получиш работата, а всички онези които са се направили на важни ще продължат да си търсят работа или да се хванат в някоя дупка да работят и да продължат да си се озверяват и да се мислят за неразбрани гении. То за тях си е порочен кръг това, а и в крайна сметка само улесняват нашето търсене на работа.

  Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.