Създаване на работно портфолио (РП)

CV,career portfolio

Напоследък получаваме огромен трафик по думата “портфолио” от Google. Повечето хора, търсят портфолио в контекста на графичен дизайн. Ако търсите информация относно създаване на графично онлайн портфолио – няма да го намерите тук.. Ако се интересувате от работно портфолио може да продължите надолу.

Думата портфолио е чужда в българския език и има много значения. В най-общ смисъл означава съвкупност от документи или ценни книжа на определен индивид или компания

Работното портфолио е съвкупност от документи (дипломи, сертификати, награди, удостоверения) отнасящи се за определен човек. Целта им е да потвърдят достоверността на фактите от биографията на кандидата за определено работно място. РП не е нито резюме, което просто описва опита и постиженията на кандидата, нито придружително писмо, което кандидата пише за себе си и квалификациите си. РП се състои от документи които материализират и придават достоверност на нещата, за които говорите на интервюто.


Примерно работно портфолио (РП) би следвало да включва всички документи, които биха подкрепили кандидатурата ви за определено работно място. Много често, особенно в България, обявите за работа изискват само да изпратите CV. В много редки случаи и сравнително от скоро се изисква и мотивационно писмо ( то е задължително независимо дали го пише в обявата или не). За да получите работата, за която мечтаете се изисква доста повече от стандартното ви CV и мотивационно писмо, в което всеки път когато кандидатствате сменяте името на фирмата.

Добра начална идея е да си направите една папка (фолдър:)), в който да събирате всички оригинали на документи от портфолиото си. Тъй като ще се налага да носите тези документи по интервюта ви съветвам да си купите и по-малка пластмасова папка A4 пригодена за документи, в която да поставяте копия на оригиналните документи. Това е важна предпазна мярка против кражба или загуба. Дизайнът на малката папка зависи както от бюджета ви така и от впечатлението, което искате да оставите у работодателя или интервюиращия. Не ходете с картонена папка “ДЕЛО”, моля ви.

Практиката показва, че много хора подценяват себе си и не възприемат идеята за работното портфолио защото смятат, че няма какво да поставят в него. Това почти винаги не е така. Просто не всички от нас са свикнали да се “продават” на пазара н работната ръка. В този блог ще ви помогнем да направите именно това-да се продадете за много пари. Във сфери като дизайн, архитектура, мода и фотография хората използват портфолото като метод да покажат знанията и уменията си от години. В наши дни приложението на портфолиото се разпространява с бързи темпове и в други области с нарастващи темпове. Независимо в коя сфера работите и дали сте токущо завършил или професионалист с опит моят съвет е да създадете и исползвате работно портфолио.

8 Comments

  1. Винаги трябва да надминете очакването на интервюиращия. През него минават толкова много кандидати, че човешкият фактор не може да не си каже думата.

    Успех на всички търсещи работа. Много добър блог.

  2. Задължително ли е да имаш такова работно портфолио?

  3. моля, за по – подробно описание на портфолиото. Т.е. какво точно и в какъв вид да е съдържанието му. Предварително благодаря. 🙂

  4. Някой знае ли кой може да ми изработи портфолио за графичен дизайн, където да покажа мои работи?

  5. Браво, статият ами хареса, подробно смислово определение на думата портфолио! 🙂 Заслужавате си първо място в Гугъл! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *