Старт в ИТ сферата

В наши дни, много хора искат да стартират ИТ кариера, най-малкото заради високото заплащане на специалистите в тази област. За да бъдеш ИТ специалист обаче, не е достатъчно да можеш да работиш с офис пакет. Казвам това, тъй като се срещат обяви на търсещи работа, които пишат „мога да работя на word, иска да бъда програмист”. Такива знания обаче, съвсем не са достатъчни, за да бъдете програмист. Ясно е, че всеки иска да работи за повече пари, и тъй като ИТ специалистите са едни от най-добре заплатените, за това всеки иска да работи в тази сфера. За целта обаче, както вече казах, не е достатъчно да може да работите с офис пакет.

За да стартирате ИТ кариера, и за да направите успешна такава, трябва не само да искате, но и да можете. Има множество хора, които са учили в ИТ сферата, но въпреки това не успяват да се реализират като специалисти в областта. Причините за това могат да бъдат много – някои са ходили на училище само с краката си (ходили са по задължение, но не са научили нищо), други не знаят как точно да стартират своето развитие в бранша, трети пък, когато кандидатстват за работа в ИТ сферата, не успяват да подготвят хубави автобиография и мотивационно писмо.

Знаете, че именно CV-то Ви, Ви представя пред работодателя – той не Ви познава, не знае какво знаете и можете. Именно поради тази причина, когато подготвяте своето CV за някаква длъжност в ИТ сферата, Вие трябва да наблегнете на знанията и уменията си в тази област. Не е необходимо да описвате целия си професионален опит и всички квалификации, които притежавате. Наблегнете само на тези, които са в сферата на ИТ. Евентуалният Ви бъдещ работодател няма да се очарова, ако в CV-то Ви пише че сте работили като продавач консултант в магазин за дрехи, или че сте изкарали курс за строител например. Той има купчина със CV-та, които трябва да прегледа, и виждайки Вашето, в което пише колко добър продавач-консултант сте, работодателят ще го подмине, и ще премине към следващата автобиография. Ето защо, винаги когато кандидатствате за работа, особено в сферата на ИТ, трябва да съставяте ново CV за всяка отделна длъжност, за която кандидатствате. Не е нужно да правите подробна автобиография – достатъчно е да упоменете знанията и уменията които притежавате, и които са пряко свързани с длъжността, за която кандидатствате.

Много често се организират семинари на теми, свързани с ИТ. Има такива, на които ще научите как успешно да стартирате и да развиете блестяща ИТ кариера. Целта на такива семинари е да Ви помогнат, тъй като, както вече казах, много от кандидатите не знаят как точно да стартират в тази сфера.

Важно е също, да сте в крак с технологиите. Преди време, едно изследване показа, че ИТ специалистите изостават от развитието на технологиите. Ето защо, ако искате наистина да се реализирате в сферата на ИТ, трябва да следите и да сте в час с новостите в областта. Единствено тогава, ще може да стартирате, развивате и поддържате, една наистина успешна ИТ кариера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.