Ставам ли за мениджър?

Определения за мениджмънт има почти толкова, колкото са книгите и учебниците по темата. Ако ви попитам какво е “мениджър”, сигурно в първия момент ще си помислите, че е нещо елементарно, но после вероятно ще се замислите. Малко са хората, които могат да дадат определението веднага. Поне едно от тях! Ако не сте сигурни може да прочетете този материал.

Защо всички искат да бъдат мениджъри? Думата “мениджър” стана доста популярна в България през последните години. Ето 1о въпроса, които ще ви помогнат да разберете дали имате талант за да ръководите хора:

1. Кое е по важно за вас?
а/ Да сте приятел със всички
б/ Да постигнете конкретна цел

2. Кое считате за по важно?
а/ Да вършите техническа работа
б/ Да ръководите екип от специалисти

3. Смятате ли, че най-добрият начин да бъде свършено нещо е да го направите сами?
а/ Да
б/ Не

4. Какъв тип работа предпочитате?
а/ Еднообразна – това ми дава сигурност
б/ Непрекъснато променяща се – обичам предизвикателствата

5. Как бихте прекарали времето си?
а/ В разработване на идеи
б/ В обясняване и комуникиране на идеи

6. Справяте ли се добре по време на криза?
а/ Да
б/ Не, кризите ме плашат

7. Как предпочитате да работите?
а/ Самостоятелно
б/ В екип

8. Мислиш ли, че няма нужда да наглеждаш хората след като веднъж са обещали да свършат дадена работа?
а/ Не
б/ Да

9. Мислиш ли, че хората трябвя да бъдат вътрешно мотивирани ,за да свършат определена работа добре?
а/ Да
б/ Не

10. Чувстваш ли се конфортно да общуваш с хора на всички организационни нива?
а/ Да
б/ Не

Ето и отговорите с малко коментари. Моля за вашето мнение, ако имате такова …

1. Въпреки че, поддържането на добри взаимоотношения в колектива е важно, добрите мениджъри поставят акцент върху крайният резултат, дори това да води до конфликт с подчинените. Никога не можеш да управляваш група хора и да си приятел с всички.

2. Повечето хора, които са се издигнали на ръководна позиция са имали определени технически умения. Когато се управляват хора, целта на мениджъра е да вземе максимума от потенциала на подчинените си, а не да свърши работата сам.

3. Да вярваш в себе си е чудесно. Мениджъра трябва да насърчава подчинените си да имат възможно най-добри резултати.

4. Несигурността е характеристика на съвременния живот. Тя е факт. Единственото нещо, което е сигурно е промяната. Мениджърите реагират проактивно и подготвено на случващите се промени. Те не би следвало да се страхуват от промяната, а да бъдат част от нея.

5. Мениджърите може да не са гении, но трябва да комуникират добре задачите на подчинените си.

6. По време на криза трябва да се действа хладнокръвно. Паниката не е присъща на добрия мениджър.

7. Мениджърите работят добре в екип. Специалистите обикновенно работят по отделно. Задачата на мениджъра е да изгради екип от специалисти, които работят добре заедно.

8. Мениджъра винаги следи как се представя екипа му, независимо от обещанията.

9. Вътрешната мотивация е най-силната и ефективна форма на въздействие. Мениджъра трябва да се грижи за допълнителното мотивиране на хората си.

10. Като мениджър вие комуникирате с хора на всички нива в компанията.

Сега ви предлагам да си помислите към коя група принадлежите. Няма правилни и грешни отговори. Предполагам, че повечето ще бъдат някъде по средата. Според мен тези 10 въпроса могат да ви покажат къде трябва да се промените, за станете по-добър мениджър.

3 Comments

  1. Zdraveite!Az vsa6tnost dori neznaq kakvo ozna4ava menidjar , samo 4e iskam da se zahvana s ne6to , ot koeto da imam polza , koeto e po taka v moi sil i mi haresva. Otgovorite na vaprosite mi po4ti savpadat , no na 8mi vapros se kazva 4e trqabva da nabludava6 svoite hora . Po gore oba4e pi6e 4e trqbva da ima6 dobar ekip . Za men dobar ekip e tozi , v koito horata vur6at rabotata si dobre zaedno i si imat doverie . I ot tuk ako imam doverie na horata si , za6to trqbva da gi nabludavam?

  2. Както е казано “Проверката е висша форма на доверие.”. Това, че проверяваш хората как си вършат работата не винаги означава, че не им вярваш.

  3. Аз уча мениджмънт и определено динамиката и предизвикателството в тази професия много ми харесва. Имам силна интуиция за хората като отделни личности, амбиция и силна воля за успех. Имам силно изразени лидерски качества, но въпреки това общувам отлично с хора. Мисля че това е моята професия. Ако някой би могъл да ме насочи по някъв начин или да ми даде съвет за добра реализация ще съм ви благодарна. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *