Психологически трикове за силно впечатление по време на интервю за работа

интервю за работа

Интервюиращите са хора, също като вас. Въпреки че ви изглеждат плашещи и твърде сериозни, те са подвластни на същите психологически механизми като всеки друг човек. С някои прости трикове можете да изглеждате по-компетентни и много по-симпатични.

Психологически трикове за силно впечатление по време на интервю за работа:

  1. Планирайте интервюто за вторник сутрин

Ако можете да избирате, планирайте интервюто си за работа за втория ден от седмицата около 10 часа. Защо ли? Понеделникът е стресиращ за всички, докато във вторник стресът от завършването на работната седмица е по-слаб. Избягвайте и ранните часове, защото често хората не са достатъчно концентрирани сутрин.

  1. Не кандидатствайте в един и същи ден с най-силните кандидати

Ако имате някаква информация за тях, планирайте своето интервю в друг ден. Интервюиращите сравняват кандидатите с другите от деня. Проучванията показват, че можете да получите различна оценка в зависимост от това кои са били конкурентите ви по същото време.

  1. Изберете внимателно цвета на облеклото ви

Ако искате да изглеждате отборен играч, се облечете в синьо. Ако искате да изглеждате лидер, заложете на черното. Оранжевото е най-лошият избор за интервю за работа. Сивите нюанси правят асоциация с логиката и аналитичното мислене, кафявите – с надеждността, а червените – със силата и смелостта.

  1. Съобразете отговорите си с възрастта на вашия интервюиращ

Ако интервюиращият е млад, демонстрирайте способността си да изпълнявате няколко задачи едновременно и да боравите добре с технологиите. Ако е в диапазона от 30 до 50 – подчертайте своята креативност и посочете защо тя допринася за вашия успех. Ако говорим за човек над 50-те – покажете уважение към нещата, които той лично е постигнал и засвидетелствайте намеренията си да работите усилено. И не забравяйте за лоялността към бившите си работодатели.

  1. „Отворете” ръцете си

Не кръстосвайте ръце, не преплитайте пръсти и не крийте дланите си. Движенията, които правите с ръцете си допринасят за впечатлението, което искате да създадете.

Направете въздушна кула с ръце и ще изглеждате по-уверени. Покажете дланите си и ще предизвикате доверие.

  1. Потърсете нещо общо

Бъдете добри психолози и открийте бързо какво ви свързва, а след това акцентирайте върху него.

  1. Използвайте същия език на тялото

Ако човекът срещу вас постави ръце на масата и се наведе напред, направете същото. Ако наклони глава, последвайте го и вие. Опитайте се да направите всичко това, без да изглежда, че го имитирате.

  1. Правете комплименти, без да преувеличавате

Тук тънкият момент е човекът, на когото правите комплимент, да вярва в това, което изтъквате. Можете ли да разберете какво е важно за него от един поглед? Изглежда ли суетен и взискателен? Всеки има слабо място, независимо как изглежда.

  1. Бъдете честни за недостатъците си

Не лъжете и не си приписвайте чужди успехи. Лъжата винаги е лош избор. А ако сте честни за своите слаби страни, ще спечелите симпатиите на човека отсреща.

  1. Говорете с ентусиазъм

Говорете така, сякаш това е работата на живота ви. Всеки харесва ентусиазирани хора. Говорете малко по-бързо, по-силно и с по-малко паузи на различна височина. И не гледайте разсеяно във всички посоки. Погледнете човека срещу вас за три секунди и отместете поглед за две. Не правете и грешката да оглеждате нещо по облеклото, прическата или обувките. Обикновено хората се дразнят на това.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.