Прехвърляне на помощи за безработица: Как става това

прехвърляне на борса

По правило, помощите за безработица се получават в страната, в която сте загубили работата си и сте се регистрирали като търсещ такава. Законът обаче е предвидил случаи, при които може да напуснете въпросната държава и да отидете в друга от Европейския съюз, търсещи нова работа. И в тези случаи, вие имате право да продължите да получавате обезщетението си.

За да стане това възможно, е необходимо да представите заявление за формуляр U2 в съответните институции на държавата, в която сте останали без работа. Право на това имате един месец, след като сте подали документи като безработен. Формуляр U2 ще ви даде право да взимате парични помощи, въпреки че сте напуснали страната. Този формуляр ще представите в Бюрото по труда, например, ако сте се завърнали в България.

Вижте също: Brigadiri.com

Седем дни от връщането ви в родината, трябва да се регистрирате в Агенцията по заетостта и да заявите желанието си да си търсите работа. Както и да представите формуляр U2. Ако сте изпълнили всички стъпки, няма причина да не можете да получавате обезщетението си от чужбина. Парите ще ви бъдат превеждани по банков път.

Има и случаи, при които вече сте регистрирани като безработни в България и искате да заминете в друга държава от Европейския съюз, но да продължите да получавате обезщетение. Ако държавата, в която отивате, не е част от ЕС, е твърде възможно да не успеете да прехвърлите паричната си помощ.

Ако срокът за получаване на парична помощ за безработица изтича и искате да го подновите до максималния му законов срок, може да го направите само в държавата, която ви изплаща обезщетение. По правило, максималният срок зависи от правилата за обезщетение на всяка държава и не е един и същ за целия Европейски съюз. Така, например, дори в една страна да сте имали право на максималния срок за обезщетение, то в друга той може да е наполовина.

Ако няма забавяне на регистрацията като безработен, обезщетението започва да тече от първия ден, в който сте освободени от работа. В случай на нередности и пропускане на законовия срок, ще получавате парична помощ от деня, в който успешно се регистрирате в Агенцията по заетостта.

Законът предвижда равни права по отношение на търсенето на работа и получаване на помощи при загубата на такава, независимо дали сте чужденци. Всички, които отговарят на условията, имат право на финансова помощ и съдействие при търсенето на работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.