Пренареждане на пазара: Кои фирми ще оцелеят?

Малките фирми изчезват, големите – пренареждат приоритетите си

бизнес

Намаленото търсене на определени продукти изправи пред труден избор българските производители – да спрат да произвеждат, или да продължат да го правят, въпреки че интересът е замрял. Първият вариант би довел до крайни ротации в производството, а вторият – до ниска печалба, високи разходи и рискове.

Компаниите, които все още не са спрели производствения процес, изпитват затруднения с покриване на заплатите, с плащането на ДДС-то, както и с всички съпътстващи дейността им разходи.

Кои фирми ще оцелеят?

Тежката икономическа криза и пренареждането на пазара ще покажат както силните места в родното производство, така – и слабите. Ще оцелеят коректните и гъвкави фирми, които не работят в сивата икономика. Те имат най-голям шанс да излязат от кризата още по-силни и креативни. Ако успеят да запазят производството, твърде вероятно е след като всичко това свърши, да реализират още по-големи обороти. Компаниите, които се адаптират най-бързо към нуждите на потреблението и промените на пазара, сравнително бързо ще успеят да се възстановят след края на пандемията от коронавирус.

Най-голямата тежест обаче ще поеме малкият бизнес. Много малки фирми ще преустановят дейност заради липсата си на активи. Основно такива, които са свързани с ресторантьорския и туристическия бизнес, търговия и реклама, ще бъдат принудени да затварят обекти. За тях е по-изгодно да не работят в момента, отколкото да плащат наеми, заплати, данъци и счетоводни услуги. Тези от тях, които пренасочат дейността си онлайн, имат най-големи шансове да дочакат края на пандемията. Тъй като куриерските доставчици все още извършват дейност, онлайн магазините се радват на интерес от принудените да си стоят и работят вкъщи хора.

Реални затруднения в работата на производителите

Тъй като затрудненията са по цялата верига – от производството до разпространението на дребно, всички еднакво, според възможностите си, поемат тежестта. Диструбуторите плащат със закъснение заради намаленото търсене, затварянето на много обекти, рестрикциите на правителството. Плащанията се бавят, а това води до слаб паричен поток от свежи пари за производителите, с които да покриват разходите си и да плащат заплати.

Какви ще са последиците от евентуално удължаване на извънредното положение

Производителите, които в момента удържат фронта и все още не освобождават служители, не е изключено да започнат поетапно пускане в отпуск. Има и вариант, ако правителството забрани временно вноса на чужди стоки, да се стимулира местното производство и да се повиши търсенето на български стоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.