Няма безработни IT специалисти

Знаете, че във времена на бързоразвиващи се технологии (каквото е нашето време), търсенето на специалисти от ИТ сферата става все по-голямо и динамично. Дори има агенции за подбор на персонал, които са специализирани в подбор на кадри само от сферата ИТ. Това е единственият трудов пазар, който се развива толкова бързо, и дори се доближава до някои Европейски страни, по търсене на кадри и ниво на заплащане. В Словакия, Чехия и Унгария, нивата на търсене и заплащане на кадри в сферата на ИТ са сходни с тези у нас. В страните като Германия, Англия и Австрия, нивото  на заплащане на специалистите от ИТ сферата е доста по-високо, но това е съвсем разбираемо, и няма нужда да бъде коментирано.

Най-търсени специалисти от ИТ сферата си остават разработчиците на софтуер. Естествено, и нивото на заплащане на тези специалисти е едно от най-високите. Така например, ако сте софтуерен разработчик, имате 2-3 години опит в работата, и работите в София, то брутната заплата която ще получавате ще е минимум 3 000 лева. На второ място, както по търсене, така и по заплащане, в ИТ сферата се нареждат специалистите техническа поддръжка. Според уменията Ви като такъв, Вие ще получавате заплата от порядъка на 2 500 – 2 800 лв. Специалистите по контрол на качеството в сферата на ИТ се нареждат на трето място. Заплатите за тези длъжности стартират от 2 300 – 2 400 лв. Тези нима на търсене на специалисти от сферата на ИТ са се запазили през последните няколко години, и се превръщат в тенденция.

Най-осезаемо се усеща недостигът на ИТ специалисти в по-големите градове, като София, Пловдив, Варна и т.н. Това се дължи на факта, че много големи чуждестранни компания отварят представителства тук (предимно в големите градове), и използват българска работна ръка, за да осъществяват дейностите си. Неминуемо, в една голяма фирма, са нужни ИТ специалисти. А в големите градове има не само по една фирма, която се нуждае от специалисти в сферата на ИТ. От тук идва и дефицитът на специалисти от ИТ сферата, в големите градове.

Сами разбрахте, защо заглавието на темата е толкова категорично – не просто че няма безработни ИТ специалисти, но има и недостиг на такива, на пазара на труда. Когато даден кадър наистина е специалист в дадена област, и особено в ИТ областта, то той едва ли ще остане без кариера. Поради тази причина, специализираните агенции за подбор на персонал за ИТ сектора, твърдят че даден кандидат може да започне работа при работодателя, най-рано след месец – това е законовият срок на предизвестието, което ИТ специалистът трябва да спази към настоящия си работодател. Иначе намирането на подходящия кадър варира от 2-3 дни до две или три седмици. Това обаче,  ако сте работодател и търсите специалисти от сферата на ИТ.

Ако обаче Вие самият сте ИТ специалист, то вероятно и 3 дни няма да останете без работа. Както вече казах, на трудовия пазар има глад за специалисти от областта на ИТ, тако че не се притеснявайте – няма да останете без работа, защото безработни ИТ специалисти просто няма.

4 Comments

  1. Подкрепяме всичко написано в статията. Наистина гладът за качествени IT специалисти е много голям и то в световен мащаб. Ако имате интерес към тази сфера, не се колебайте да четете, да ходите на обучения и семинари и да се развивате. Ще бъдете възнаградени отлично.

  2. човек се прави 20 години, специалист – 30-40. не е машина да я захвърлиш като не ти трябва, а при нужда просто да идеш до магазина за нова. ма не увират пустите му новочорбаджийски кратуни. нищо, фалитите ще ги научат.

  3. Не е вярно. Дрън, дрън! Навсякъде те цакат и ако нямаш познати си за никъде.

  4. За съжаление, теорията се разминава с практиката(реалността), но… надали е само в IT сектора.
    Но, когато човек е добър, рано или късно, успява да се реализира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.