Няма безработни IT специалисти

Знаете, че във времена на бързоразвиващи се технологии (каквото е нашето време), търсенето на специалисти от ИТ сферата става все по-голямо и динамично. Дори има агенции за подбор на персонал, които са специализирани в подбор на кадри само от сферата ИТ. Това е единственият трудов пазар, който се развива толкова бързо, и дори се доближава до някои Европейски страни, по търсене на кадри и ниво на заплащане. В Словакия, Чехия и Унгария, нивата на търсене и заплащане на кадри в сферата на ИТ са сходни с тези у нас. В страните като Германия, Англия и Австрия, нивото  на заплащане на специалистите от ИТ сферата е доста по-високо, но това е съвсем разбираемо, и няма нужда да бъде коментирано.

Най-търсени специалисти от ИТ сферата си остават разработчиците на софтуер. Естествено, и нивото на заплащане на тези специалисти е едно от най-високите. Така например, ако сте софтуерен разработчик, имате 2-3 години опит в работата, и работите в София, то брутната заплата която ще получавате ще е минимум 3 000 лева. На второ място, както по търсене, така и по заплащане, в ИТ сферата се нареждат специалистите техническа поддръжка. Според уменията Ви като такъв, Вие ще получавате заплата от порядъка на 2 500 – 2 800 лв. Специалистите по контрол на качеството в сферата на ИТ се нареждат на трето място. Заплатите за тези длъжности стартират от 2 300 – 2 400 лв. Тези нима на търсене на специалисти от сферата на ИТ са се запазили през последните няколко години, и се превръщат в тенденция.

Най-осезаемо се усеща недостигът на ИТ специалисти в по-големите градове, като София, Пловдив, Варна и т.н. Това се дължи на факта, че много големи чуждестранни компания отварят представителства тук (предимно в големите градове), и използват българска работна ръка, за да осъществяват дейностите си. Неминуемо, в една голяма фирма, са нужни ИТ специалисти. А в големите градове има не само по една фирма, която се нуждае от специалисти в сферата на ИТ. От тук идва и дефицитът на специалисти от ИТ сферата, в големите градове.

Сами разбрахте, защо заглавието на темата е толкова категорично – не просто че няма безработни ИТ специалисти, но има и недостиг на такива, на пазара на труда. Когато даден кадър наистина е специалист в дадена област, и особено в ИТ областта, то той едва ли ще остане без кариера. Поради тази причина, специализираните агенции за подбор на персонал за ИТ сектора, твърдят че даден кандидат може да започне работа при работодателя, най-рано след месец – това е законовият срок на предизвестието, което ИТ специалистът трябва да спази към настоящия си работодател. Иначе намирането на подходящия кадър варира от 2-3 дни до две или три седмици. Това обаче,  ако сте работодател и търсите специалисти от сферата на ИТ.

Ако обаче Вие самият сте ИТ специалист, то вероятно и 3 дни няма да останете без работа. Както вече казах, на трудовия пазар има глад за специалисти от областта на ИТ, тако че не се притеснявайте – няма да останете без работа, защото безработни ИТ специалисти просто няма.

4 Comments

  1. Подкрепяме всичко написано в статията. Наистина гладът за качествени IT специалисти е много голям и то в световен мащаб. Ако имате интерес към тази сфера, не се колебайте да четете, да ходите на обучения и семинари и да се развивате. Ще бъдете възнаградени отлично.

  2. човек се прави 20 години, специалист – 30-40. не е машина да я захвърлиш като не ти трябва, а при нужда просто да идеш до магазина за нова. ма не увират пустите му новочорбаджийски кратуни. нищо, фалитите ще ги научат.

  3. Не е вярно. Дрън, дрън! Навсякъде те цакат и ако нямаш познати си за никъде.

  4. За съжаление, теорията се разминава с практиката(реалността), но… надали е само в IT сектора.
    Но, когато човек е добър, рано или късно, успява да се реализира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *