Може ли да имаме доверие на HR агенциите

В наши дни, когато измамниците стават все по-изобретателни и измислят какви ли не схеми за измама, напълно нормално е, хората да са притеснени и да гледат с недоверие на различни организации, които предлагат разнообразни услуги. В това число влизат и HR агенциите – много от търсещите работа не се доверяват на агенциите за подбор на персонал. Всъщност, не е толкова трудно да се разбере дали една HR агенция е коректна и заслужава доверието ни.

Имайте предвид, че често, най-добрите, престижни и високоплатени работни места се оповестяват именно чрез HR агенциите. Това е така, защото работодателите не разполагат с време да правят първоначален подбор, да се срещат със стотици кандидати и да провеждат безсмислени интервюта, да отсяват качествените кадри от неподходящите кандидати, и т.н. Ето защо, работодателите предпочитат да платят на някоя HR агенция, която да се занимава с всичко това, и да изпрати при тях хората, които наистина са подходящи и отговарят на изискванията за обявената свободна длъжност. Естествено, всеки работодател заплаща комисионна на HR агенцията, за извършената услуга.

Относно кандидатите, до преди няколко години, голяма част от HR агенциите вземаха такса и от кандидата, която се заплащаше още при регистрацията му във въпросната агенция за подбор на персонал. От скоро обаче, HR агенциите няма право да вземат комисионна от кандидатите. Въпреки това обаче, и днес има агенции за подбор на персонал, които изискват кандидатът да им заплати някаква комисионна. Това е първото нещо, което може да Ви наведе на мисълта, че HR агенцията която сте избрали е съмнителна или некоректна. Това обаче не е непременно гаранция за това. Най-добре, за да проучите дали дадена HR агенция заслужава доверието Ви, проверете в интернет. Отваряте някой форум, в който потребителите обсъждат различните HR агенции. От мненията им, по-лесно ще може да прецените дали дадена агенция за подбор на персонал е коректна и надеждна. Освен това           , има световни HR агенции, като някои от тях имат представителства и в България. Ако попаднете на такава, мисля че не е нужно да търсите повече информация за нея – тя със сигурност е коректна и надеждна.

Хората, които са имали отношения с HR агенции, често гледат на тях с някакво пренебрежение. Това се дължи на няколкократното кандидатстване за различни длъжности на даден кандидат, и съответно неназначаването му на нито една от тях. И така, кандидатът започва да си мисли, че служителите в HR агенцията са го отрязали. Това обаче не е така. В крайна сметка, работодателят сам решава кой точно кандидат да назначи на вакантната длъжност. HR-ите просто правят първоначалния подбор, така че от тях нищо не зависи, и няма за какво да им се сърдите. Освен това, служителите в агенциите за подбор на персонал получават своята комисионна, едва когато работодателят подпише договор с някой от кандидатите. Ето още едно доказателство, че HR-ите не печелят нищо от това, че Вие сте „отрязан” и не сте назначен на работа.

Изводът от всичко написано до тук е следният: Ако попаднете на коректна и надеждна HR агенция, то от там вероятно много скоро ще Ви намерят подходяща работа. Ако обаче сте невнимателни и се доверите на първата мнима и новоизлюпена агенция за подбор на персонал, може да се окажете измамени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *